В Херсоні у розпалі епідемії бюджетні гроші витратили на спиртне

3 года назад 0

Херсонська обласна державна адміністрація у листопаді нинішнього року підписала дві угоди із місцевими виробниками спиртного.
Чого не бракуватиме тепер у "Білому домі" на Херсонщині, так це… випивки. Обласна державна адміністрація у листопаді нинішнього року підписала дві угоди із місцевими виробниками спиртного. За однією, у ОДА придбали 264 пляшки вина на 44 тисячі 790 гривень, за другою — 65 пляшок коньяку на 48 тисяч 160 гривень.
Причому винце було марочне, а коньяк елітний: десять пляшок п'ятнадцятирічної витримки по 1120 гривень за пляшку, і п'ять пляшок алкоголю 25-річної витримки по 3120 гривень за пляшку. Прочитавши цю новину у соціальних мережах, херсонці, м'яко кажучи, здивувалися: невже у розпал коронавірусної епідемії бюджетні гроші конче треба витрачати на дорогезне спиртне, а не на медичні маски, антисептики і кисень для хворих, котрі задихаються у вщерть заповнених лікарнях? Людям такі забаганки можновладців нагадали бенкет у чуму.
Але коментар з цього приводу власкор "Голосу України" у облдержадміністрації отримав із превеликими труднощами. Насамперед голова Херсонської ОДА нещодавно змінився і прес-секретаря собі ще не підшукав. А перший заступник голови Андрій Шибаєв, чий автограф стоїть під угодами про оптову закупівлю коньяку та вина, спілкуватися на "високоградусну" тему відмовився — лише переслав електронною поштою свою письмову репліку через начальника управління внутрішньої політики облдержадміністрації Артема Сопова. У ній вельмишановний Андрій Леонідович стверджує, що навіть у епідемію без хмільного коштом платників податків чиновникам ніяк не обійтися. І його ще мало: обсяг закупівель, виявляється, здійснили у "мінімально необхідних об'ємах" для "підтримання іміджу та розкриття інвестиційного потенціалу"!
Отже, цитуємо: "За неповний 2021 рік ОДА прийняла 42 міжнародні делегації у складі понад 100 осіб. Підтримання іміджу та розкриття інвестиційного потенціалу Херсонщини є одним з пріоритетних завдань Херсонської обласної державної адміністрації. Саме з метою презентації нашої області на міжнародному рівні і були здійсненні ці закупівлі на 2022 рік. І коньяк і вино було придбано у місцевих виробників, та й договори на постачання підписані мною, НЕ як фізичною особою Андрієм Шибаєвим, а як представником Херсонської ОДА" (кінець цитати).
А тепер спробуємо розкласти ситуацію по поличках. Формально, жодних порушень законодавства у діях виконавчої влади немає. Відкритий тендер на закупівлю випивки для підтримання іміджу облдержадміністрація не проводила, бо суми угод були допорогові, себто менші за п'ятдесят тисяч гривень. Хоча юристи вказують: одну угоду з придбання спиртного могли просто "розбити" на дві, щоб не проводити торгів. І чи така вже нагальна була потреба в цих угодах?
По-перше, нині діють карантинні обмеження, і проводити багатолюдні фуршети та бенкети геть не на часі. Крім того, бізнесмени й дипломати, котрі навідують Херсонщину, зазвичай алкоголем не зловживають. А от саме наші чиновники та близькі до провладної годівнички журналісти випити на халяву не проти. Та споглядання пиятики іноземцями позитивних вражень від Херсонщини їм точно не додає — хіба примушує замислитися, чи варто вкладати гроші й мати справу із такими партнерами?
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України