В Херсоні за тиждень уклали договорів на ремонт укриттів на понад 10 мільйонів

1 месяц назад 0

Відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради підписав 7 договорів на ремонт найпростіших для колективного захисту населення на загальну суму 10,6 мільйона гривень. Найбільше з них уклали з ФОП, який почав займатись бізнесом лише у 2023 році.

Про це з системи державних закупівель Prozorro дізнався .

Так 5 договорів на загальну суму 7,2 мільйона гривень отримав підприємець з  Василь Ржевський . До жовтня він має провести демонтажні, санітарно-технічні, оздоблювальні, електромонтажні та інші роботи. Кошторис ані замовник, ані підрядник не опублікували, завантажили лише договірну ціну. Тож по перше не має можливості дізнатись наскільки ціни на будівельні матеріали, на які припадає, як мінімум 70% вартості робіт, відповідають ринковим. По друге, в ході виконання робіт підрядник може змінювати ціну оскільки у документі прописано, що вона не фіксована, а динамічна.

За данними аналітичної системи Youcontrol, луганець Василь Ржевський зареєструвався, як фізособа підприємець у квітні 2023 року у Києві. До того він ніякого бізнесу не мав. У серпні того ж року він вже уклав свій перший контракт на  на послуги з поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення й саме з відділом з питань цивільного захисту Херсонської міської ради. Таких підрядів у 2023 році він отримав ще два: на  та на 

В липні 2024 року Ржевський перереєстрував свій ФОП у Херсоні й, як бачимо, знову отримує підряди, при чому лише від відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради.

За  Центра журналістських розслідувань, вдача Василя Ржевського, як підприємця-новачка в тому, що він може бути пов’язаним з першою заступницею голови Херсонської міської військової адміністрації  Наталією Чехутою. Адже до 2019 року вона була головою РДА Кремінського району Луганської області, а її чоловік був військовим комісаром у Сєвєродонецьку. Й саме у  Сєвєродонецьку Ржевський має дві квартири.

Інші два договори Відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради підписав з підприємцями  та 

Сергій Сап’янов на ринку понад 8 років. Вперше був зареєстрований підприємцем у Харкові. У 2024 році перереєструвався в Херсоні. За цей час уклав 169 угод на 18,3 мільйона гривень. Загалом це ремонтні роботи у навчальних закладах Луганської області.

Також, ЦПР встановив, що людина з ідентичним ПІБ – Сергій Володимирович Сап'янов – є чоловіком прокурорки Харківської обласної прокуратури . 

Олександр Васильєв зареєстрував свій бізнес лише 10 місяців тому у Києві, і як і попередні його колеги перереєстрував у 2024 у Херсоні. За цей час він встиг укласти шість договорів на понад 14 мільйонів гривень на ремонт укриттів. З них п’ять з на 10,9 мільйона саме з відділом з питань цивільного захисту Херсонської міської ради. Й ще один на понад три мільйони гривень з Херсонською обласною комунальною аварійно-рятувальною службою. 

Зауважимо, що всі закупівлі відбувались напряму, без залучення Prozorro. Адже як пояснила в обгрунтуванні уповноважена особа Наталія Яковенко, закупівлі проводились відповідно до рішення Ради оборони Херсонської області та розпорядження начальника Херсонської ОВА:
"Для задоволення нагальної потреби здійснити закупівлю послуг з ремонту захисних споруд цивільного захисту, в тому числі найпростіших укриттів без використання електронної системи закупівель".

Раніше фірма із сумнівним минулим отримала в без конкурсу підрядів на понад 8 мільйонів.

А перед тим  уклав чотири угоди на ремонт укриттів без використання електронної системи закупівель з ТОВ "Капіталжитлобуд" на загальну суму 9 мільйонів 63 тисячі 28 гривень.

Олеся Ланцман