В Україні планують позбутися хрущовок: що буде з мешканцями таких будинків

2 месяца назад 0

В Україні очікуються масштабні зміни для мешканців хрущовок. У Верховній Раді готують законопроєкт про модернізацію застарілого житла. Зокрема, йдеться про реновацію хрущовок. Документ хочуть провести через друге читання до кінця року.

Про це повідомила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк. Вона зазначила, що у деяких містах до 50% застарілого житлового фонду. Загалом в країні понад 30 тисяч таких об'єктів, і понад 10 тисяч – це хрущовки.
У ВРУ готують законопроєкт про реновацію для запровадження сучасних норм під час модернізації застарілого житла.
Шуляк пояснила, що зміни у житловій політиці мають вирішувати актуальні виклики та старі, які десятиліттями ігнорувалися.
Депутатка від "Слуги народу" зазначила, що проведення законопроєкту про реновацію "хрущовок" залежатиме від успішності ініціативи про основні засади житлової політики — вони взаємоповʼязані.
Україні слід врахувати досвід Європейського союзу. Тому що з необхідністю модернізувати застарілий житловий фонд стикається більшість урбанізованих країн світу.
Вказано, що програма ліквідації будівель з незадовільними умовами проживання в ЄС передбачає низку субсидій домовласнику на реконструкцію та знесення зношеного житла. Реконструкція проводиться переважно без виселення чи відселення мешканців. Для них передбачено максимальне дотримання нормальних побутових умов. Тому у випадку реалізації ініціативи вони не постраждають.

"В Україні можливим сценарієм вирішення проблеми застарілого житла також можуть бути надбудови додаткових поверхів та мансард, реконструкція будинку без відселення мешканців і енергозбереження за рахунок проведення модернізації інженерного обладнання" , — наголосила Олена Шуляк.