Вакцинація від грипу: чи щеплюються херсонці від цієї хвороби

2 года назад 0

150 пацієнтів і 300 членів колективу лікарні імені Карабелеша у Херсоні, починаючи з жовтня, вакцинувалися від грипу, розказала Суспільному лікарка-інфекціоністка Ольга Демедюк. Чому так мало щеплених від цієї сезонної хвороби та чи часто зараз хворіють на грип, дізнавалось  Суспільне .

Під кабінетом щеплень черги немає. Серед присутніх охочих вакцинуватися від грипу немає, хоча від COVID-19 мають по дві дози.

"Цього року я вакцинувалася від коронавірусу, а у тому році вакцинувалася від грипу",  — каже Ольга Іванівна.
"Я давно вакцинувався. У мене 10 щеплень від усіляких хвороб. А грипом я не хворію. Не хворію на легені, тому що займаюся спортом", — говорить Сергій.

З похолоданням, говорить сімейний лікар, люди стали частіше звертатись із респіраторними вірусними інфекціями. Раніше більше було хворих на коронавірус.

"Стосовно грипу. Ми його виявляємо через обстеження, треба робити експрес тести. Поки що ми його не виявляємо. При грипі спостерігається висока інтоксикація, висока температура тіла. Головний біль, біль у скроневих ділянках, над очними яблуками. Сухий нападоподібний кашель. Він триває досить тривалий час. До тижня" , — каже сімейний лікар Олександр Кучугурний.
Близько 65 тисяч українців наразі зробили щеплення від грипу. Це дуже мало, говорить лікарка-інфекціоністка Ольга Демедюк.

"Останні два роки у період пандемії коронавірусу вакцинація від грипу відійшла на другий план. Тому на сьогоднішній день попит на цей вид вакцинації дуже низький", — говорить лікарка-інфекціоністка.
На щеплення від грипу записуватись не потрібно. За словами медсестри, охочі можуть прийти вакцинуватися у порядку живої черги з 10 до 15 години.

"Цей день ми рекомендуємо не терти губкою місце уколу та не вживати алкоголь. Мочити можна. Може бути температура 37,2. Але це нормально. Ми говоримо людям, щоб не переживали" , — каже медична сестра Анжела Шаранська.

Вакцинуватися від грипу та ковід-19 можна в один і той самий день, тільки колоти треба у різні місця, пояснила інфекціоністка.