Верховний суд визнав смерть херсонської вчительки пов’язаною з виробництвом

2 года назад 0

Верховний суд України постановою від 6 жовтня цього року підтвердив, що смерть вчительки математики з Херсонської гімназії №1 Наталії Мамренко наступила внаслідок виробництва.

Про це Суспільному розказав син Наталії Мамренко Максим Мамренко.

"Верховний суд не задовольнив касаційні скарги Херсонської гімназії № 1 та управління Держпраці у Херсонській області, тобто залишив рішення Апеляційного суду від 26 травня 2021 року без змін і поновив його виконання. Це кінець в цій історії цивільного спору стосовно того, чи пов’язана була смерть Наталії Мамренко з виробництвом чи ні. За чотири роки боротьби, я побачив, що в Україні можна відстояти справедливість. І моя боротьба за справедливість стане прикладом для інших у наслідуванні", — говорить Максим Мамренко.

Директорка Херсонської гімназії №1 Наталія Устинова сказала Суспільному наступне:

"Я вважаю, що нічого не змінилося з рішення першого суду – Апеляційного. Нічого не було додано до справи. Але рішення прийнято, хай залишається на розсуд суду. Я знаю одне: людина дійсно хворіла і мала проблеми зі здоров’ям. Але так вирішили, так і буде".
Що відомо:

  • У березні 2017 року у 53-річної вчительки Херсонської гімназії №1 Наталії Мамренко стався інсульт після години спілкування з мамою та тіткою одного з учнів. Ті прийшли з'ясувати, хто зламав телефон їхнього сина та племінника. Після розмови викладачку прямо зі школи у вкрай тяжкому стані забрала швидка. За два дні жінка померла у лікарні ім. Карабелеша.
  • За наказом першого заступника обласного управління Держпраці була створена спеціальна комісія. Її представники мали з'ясувати, чи пов'язана смерть Наталії Мамренко з умовами роботи та психоемоційними чинниками, простіше, чи могла розмова з родичами учня призвести до інсульту та серцевої недостатності. Тоді був виданий Акт, що цей випадок не пов'язаний із виробництвом, винних немає.
  • З липня 2020 року справа Мамренко Н.В. повторно розглядалася Херсонський міським судом (суддя Войцеховська Я.В.).
  • 2 лютого 2021 року Херсонський міський суд відхилив позов у справі встановлення причини смерті Наталії Мамренко.
  • Херсонський апеляційний суд 26 травня 2021 року постановив визнати нещасний випадок, що стався з вчителькою математики Херсонської гімназії № 1 Наталією Мамренко, пов’язаним із виробництвом.