«Винний Нацбанк». Банки починають переглядати відсотки за кредитами: українці можуть втратити іпотечне житло

1 год назад 0

Цунамі від підвищення Національним банком облікової ставки з 10% до 25% за півроку дісталося й до пересічних українців. Вони можуть опинитися в борговій кабалі та без житла.

Монетарна трансмісія, яку от вже кілька місяців неймовірними зусиллями – вмовляннями та погрозами – нав'язує учасникам фінансових ринків Національний банк, змушуючи учасників ринку піднімати ставки за депозитами, нарешті почала давати результати. Щоправда, не ті, про які йшлося – банки почали переглядати відсотки за виданими кредитами та підвищувати базові ставки.

Таким чином, наслідки від різкого підвищення облікової ставки з 10% до 25% нарешті дісталися й до пересічних українців. Експерти констатують, що держава може відмовитися від фінансування улюблених "іграшок" президента Володимира Зеленського – програм пільгового кредитування, зокрема "Доступної іпотеки 7%" та "єОселя" під 3%. Натомість ті українці, хто вже взяв житло в іпотеку, можуть його втратити і при цьому залишитися по вуха в боргах перед банками.

Банки підвищують базові ставки У розпорядженні UBR.ua  лист Укргазбанку, в якому він попереджає позичальника про зростання на 25% на поточний рік базової відсоткової ставки за кредитом. Йдеться про стандартну процедуру, прописану в умовах державної програми пільгового кредитування "Доступна іпотека 7%".

"Відповідно до пункту 1.4.1. кредитного договору банк щорічно здійснює перегляд базової відсоткової ставки. Вона визначається як сума значення індексу UIRD12m, …збільшеного на розмір фіксованої маржі у розмірі 4,5 в/п… Звертаємо Вашу увагу, що внаслідок зміни банківської відсоткової ставки змінюється розмір планового платежу за кредитним договором", – йдеться у листі, підписаному начальником управління адміністрування та підтримки кредитних операцій Укргазбанку Іриною Овчаренко.

UIRD12m – це середній індекс ставок за депозитами фізичних осіб у банку за 12 місяців, що лежить в основі базової відсоткової ставки. Тобто з огляду на зростання в банку відсоткової ставки за депозитами установа підвищила також і ставку за чинним кредитом.

Монетарна трансмісія Фактично підвищення індексу UIRD12m випливло з так званої політики монетарної трансмісії, що здійснюється Національним банком, заяви про успіхи якої стали "візитною карткою" нинішнього керівництва НБУ. Суть її полягає в тому, що Нацбанк стимулює банки підвищувати ставки за депозитами, даючи їм заробляти надприбутки на депозитних сертифікатах НБУ під 23% річних.

Саме для цього в червні минулого року, ще за колишнього глави НБУ Кирила Шевченка, який втік за кордон та оголошений у міжнародний розшук Національним антикорупційним бюро (НАБУ), було ухвалено скандальне рішення про різке підвищення облікової ставки НБУ з 10% до 25%, яке викликало неоднозначні оцінки з боку фінансистів та економістів.

Щоправда, монетарна трансмісія не надто пішла: банки охоче розміщували свої гроші на депосертифікатах НБУ, але неохоче піднімали ставки за депозитами. Тому НБУ включив інструменти примусу: банкам збільшили нормативи щодо резервування. За заявою нового глави НБУ Андрія Пишного, ці заходи спрямовані саме на зростання підвищення ставок за депозитами.

"Національний банк очікує, що ці заходи сприятимуть зниженню профіциту ліквідності банківської системи. Це, зі свого боку, спонукатиме банки до активнішої конкуренції за строкові кошти вкладників та, відповідно, сприятиме підвищенню ставок за гривневими активами та зростанню частки строкових депозитів", – зазначив під час оголошення цього рішення правління НБУ Андрій Пишний.

Удар по "Доступній іпотеці 7%" Не миттям, так катанням, але НБУ таки змусив банки піднімати ставки за депозитами, що взагалі-то, згідно з теорією монетарної трансмісії, має відбуватися вільно в умовах конкуренції між фінустановами, а не за допомогою закликів, примусів та, як розповідають на ринку, дзвінків з НБУ до банків у ручному режимі.

Але тепер вималювалася нова проблема: зростання ставок за депозитами призвело до зростання індексу UIRD12m, до якого прив'язане фінансування державних програм. Тобто підвищення центробанком облікової ставки з 10% до 25% і монетарна трансмісія вдарили по державних іпотечних програмах.

"Кредити за державними програмами, принаймні ті гроші, які мають отримувати банки, вони прив'язані до цього індексу. Так завжди було. На цей індекс, очевидно, так чи інакше впливає те, що називають монетарною трансмісією, це правда. Нацбанк сказав, що гроші мають бути дорожчими, але банки поступово піднімають ставки за депозитами. Хтось одразу підняв, інші поступово піднімають. Факт в тому, що цей індекс зростає", — прокоментував UBR.ua керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Працює це таким чином: банк видає клієнту іпотечний кредит за базовою відсотковою ставкою, наприклад, 13%, але в реальності той гасить кредит виходячи з 7% річних. Різницю у 6 в/п компенсує держава. Натомість тепер, внаслідок монетарної трансмісії, коли базова ставка банку зросла до 17%, держбюджет вже змушений компенсувати 10 в/п.

Укргазбанк – лише один з-поміж 22 банків-учасників програми, в інших, насамперед приватних банках, індекс UIRD12m, а отже й базова ставка, зросла ще більше. Саме очевидність таких перспектив якраз спричиняли від літа протести Мінфіну проти підвищення Національним банком облікової ставки до 25%. За умов жорсткого дефіциту бюджету таке збільшення видатків йому може стати не по зубах.

"Від ставки за депозитами зростає вже кредитна ставка. Загалом, по суті, на це впливає облікова ставка НБУ. Програми компенсації відсоткової ставки фактично було знищено підвищенням облікової ставки до 25%", – вважає економічний експерт та фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Під ударом " єОселя" Під удар 25%-облікової ставки Нацбанку потрапила не лише програма "Доступна іпотека 7%", але й програма пільгового кредитування бізнесу "5-7-9", а також "єОселя". Це нова програма придбання житла під 3-7% для медиків, педагогів, але насамперед для військовослужбовців, які на фронті одержують зарплати, достатні для отримання та обслуговування іпотечного кредиту.

Однак політика монетарної трансмісії Національного банку фактично ставить на цих амбітних програмах повоєнного відновлення житла та облаштування десятків-сотень тисяч ветеранів жирну крапку, вважають експерти. Раціональної логіки в цьому вони не бачать.

"Монетарна трансмісія працює саме так, як вона має працювати – вона погіршує економічну ситуацію. Вона просто зобов'язана це робити. Чим дорожчі в тебе гроші, тим гіршою є ситуація в тебе в економіці. В нас що – перегріта економіка? Ні. В нас вона охолоджена. Якщо для того, аби закип'ятити чайник, ви спробуєте всунути його в холодильник, то у вас буде щось протилежне. Так само з іграми з обліковою ставкою. Доступна іпотека стає все менш доступною", – вважає економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Не можна сказати, що в самому НБУ цього не усвідомлюють. За інформацією UBR.ua від джерел в Національному банку, у правління та "монетарників" є , що підвищення у червні облікової ставки до 25% було помилкою та не дало очікуваного ефекту, натомість принесло багато ризиків, тому необхідно почати її зниження.

Ба більше, вже за нового глави НБУ було кілька спроб знизити облікову ставку хоча б до 20%, але в умовах внутрішніх "чисток", інтриг на хвилі зміни "команди Шевченка" "командою Пишного" та спричиненого цим хаосу, віз і нині там.

"Держмолодь 2.0" Фінансові аналітики попереджають, що надмірне навантаження на держбюджет ставок, що зростають, може призвести до ситуації, коли держава просто відмовиться від компенсації пільгової ставки.

"Якщо в бюджеті закінчаться гроші, вони просто там призупинять узгодження або видачу цих кредитів. Інша річ, що нам потрібно розуміти, якщо ми говоримо про іпотеку, що це не на один рік. Тобто важливо розуміти, що в бюджеті не лише в цьому році будуть гроші, але й в наступному, й в наступні 15 років. Це вже велике питання. Тут завжди є ризик. Не один раз таке було, коли держава не тягнула", — акцентує Олександр Паращій.

Подібна історія вже сталася кілька років тому, коли держава відмовилася від компенсації банкам пільгової ставки за програмою молодіжного будівництва через фонд Держмолоді, тож виплати всієї базової банківської ставки повністю лягли на самих позичальників.

Нинішня активна монетарна трансмісія Національного банку може призвести до такого самого фіналу. При цьому експерти сумніваються, що мета боротьби з інфляцією взагалі досягається підвищенням облікової ставки, як це декларує в своїх виправданнях НБУ.

"В нас облікова ставка є основним тригером інфляції. Не війна, а саме облікова ставка Національного банку. Тому що в нас немає інфляції попиту, в Україні вже багато років домінує інфляція пропозиції – це ситуація, коли вартість виробленого в країні збільшується внаслідок зростання цін на енергоносії та збільшення вартості робочої сили. І в цьому випадку збільшення облікової ставки завжди призводить до розгону інфляції. От і все. Тому основний винуватець нинішнього зростання цін та зростання відсотків за кредитами – це Нацбанк", – вважає Юрій Гаврилечко.

Сам факт підвищення облікової ставки, зазначають експерти, дає банкам привід підвищувати ставки за будь-якими кредитними продуктами.

"Багато є причин для підвищення ставок. Перша – зросли ризики, і відповідно зросла вартість грошей, гривні. Звичайно, крім ризиків, найбільше доклався Нацбанк зі своєю обліковою ставкою 25%, яка загалом є дуже-дуже гарною підставою для будь-якого банку йти та домовлятися про вищі ставки зі своїми клієнтами. Незалежно від того, який там індекс ставок за депозитами",  — вказує Олександр Паращій.

Заберуть заставне житло Ці тенденції загального зростання відсотків за виданими кредитами, спровокованого обліковою ставкою НБУ в 25%, за умов війни та економічної кризи фактично можуть залишити українців, які оформили іпотеку, і без житла, і з непідйомними боргами перед банками.

"Нагадаю, що, на відміну від Штатів, в нас фактично немає закону про банкрутство фізичних осіб (на документах він є, але в реальності не працює), і немає чіткої визначеності з відповідальністю фізичних осіб за кредитами в рамках виключно взятих грошей. Якби таке було, то окей, банк піднімає ставку, отримує ключі від квартири, виплачує тобі те, що ти вже вніс, а далі думає, як продавати квартиру", – наводить приклад Юрій Гаврилечко.

Але в Україні все працює по-іншому, що вже неодноразово призводило до криз, які залишали позичальників в Україні по вуха в боргах.

"Всі витрати оплачує той, хто з якихось причин вирішив погратися з банківською системою в азартні ігри під назвою "візьми кредит". В нас працює дуже просто: ти маєш сплачувати в будь-якому випадку, а заставне майно можуть відібрати, але ти все одно залишаєшся винен. Ласкаво просимо до України!" – резюмує експерт.