Вища рада правосуддя вирішила звільнити суддю з Херсонщини, яку підозрюють у держзраді та колабораціонізмі

4 недели назад 0

За принципової позиції прокуратури Вища рада правосуддя вирішила звільнити суддю з Херсонщини, яку підозрюють у держзраді та колабораціонізмі

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Прокуратура продовжує вживати всіх можливих та необхідних заходів для звільнення з посад суддів, які співпрацювали з ворогом. 

Нагадаємо, що 9 серпня цього року за дорученням заступника Генерального прокурора та за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури судді заочно повідомлено про підозру за фактами державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. ч. 5, 7 ст. 111-1 КК України).

Починаючи з 24 лютого 2022 року і по теперішній час м. Генічеськ Херсонської області перебуває під тимчасовою окупацією з боку зс рф.

За версією слідства, суддя Генічеського районного суду Херсонської області під час захоплення міста свідомо та добровільно перейшла на бік ворога. Вона стала «судьей» при окупантах та навіть встигла отримати паспорт громадянки рф. До того ж суд залишився той самий і за тією ж адресою, змінилась тільки назва — «Генический районный суд Херсонской области».

Зрадниця ухвалювала судові рішення за законодавством держави-агресора та виконувала інші доручення окупаційної верхівки. Будучи «суддею» підконтрольного рф «Генического райсуда», вона винесла рішення про тримання під вартою жителя села Рикове Генічеського району. Окупанти інкримінують йому «участь у незаконному збройному формуванні».

Надалі фігурантка отримала «підвищення» та обійняла посаду «первого заместителя главы Генической военно-гражданской администрации Херсонской области».

Харківською обласною прокуратурою було подано дисциплінарну скаргу стосовно судді Генічеського районного суду Херсонської області.

20 серпня 2024 року Вища рада правосуддя вирішила звільнити суддю на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку).