Водіїв позбавлятимуть прав за незважання на тих, хто має перевагу в русі — проект

4 года назад 0

Швидка допомога чи поліція не приїдуть вчасно, якщо на дорозі є водії, котрі заважатимуть їх пересуванню. Ба більше — змушують інших учасників дорожнього руху порушувати правила.

Нардеп Жан Беленюк із фракції «Слуга народу» вважає, що потрібно посилювати адміністративну відповідальність за нехтування правила щодо переваги в русі для транспортних засобів екстрених служб. Відповідні зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення передбачені проектом №2787. Про це повідомляє "ЗіБ".

Так, перешкоджання проїзду машин аварійно-рятувальних служб, швидкої допомоги, пожежної охорони чи поліції в КпАП буде присвячена окрема ст.122-6. Мінімальний штраф за це збільшать до 40 неоподатковуваних мінімумів (680 грн.) замість нинішніх 30 (510 грн.).

Наслідками, що обтяжують порушення, пропонується визнати «спричинення аварійної обстановки». Хоча буде нелегко довести причинно-наслідковий зв’язок між таким порушенням і «примушуванням інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян». Радше зграбність у бажанні дати дорогу «швидкій» може призвести до аварійної ситуації.

Водночас повторні протягом року подібні порушення збільшить розмір штрафу: від 60 до 100 н.м.д.г. (від 1020 до 1700 грн.). Причому як альтернативу передбачено позбавлення прав водія на один рік.