Водокористувачам Херсонщини представили нову фінансову модель

2 года назад 0

Фінансову модель організацій водокористувачів представили 23 листопада під час онлайн-семінару, що відбувся в рамках спільного пілотного проєкту Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) та Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО, повідомляє ВАР.
Модель створена для попереднього розрахунку тарифу на базові послуги ОВК і формування кошторису діяльності ОВК на рік з прогнозом на 5 років. Їі представив фінансовий аналітик Михайло Лємєшко.
Як зазначив консультант з управління проєктом «Впровадження ОВК» і енергетичних питань Роман Федорченко, фінансова модель розроблена для того, щоб майбутні члени ОВК прийшли на загальні збори, маючи чіткі відповіді на хвилюючі їх запитання.
«Законопроєкт 5202-д «Про організації водокористувачів та гідротехнічну меліорацію земель» передбачає у виключних компетенціях загальних зборів організації затвердження кошторису, визначення необхідності створення спеціального та резервного фондів ОВК, прийняття рішення про вступні внески, визначення методики розрахунку вступного внеску.
Крім цього виключна компетенція загальних зборів – це цільові внески, які можуть бути направлені на ремонти, будівництво. І важливо, що під час загальних зборів буде затверджуватись тариф на послуги організації. Тому до цього необхідно бути підготовленими», — зазначив Роман Федорченко.
Доєднався до ZOOM-семінару й представник з Херсонщини – член правління ВАР, співавтор законопроєкту 5202-д, голова ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів» Володимир Хвостов.
Він наголосив, що водокористувачі вже не перший місяць чекають на ухвалення цього законопроєкту. Також констатував, що наразі навколо документу виникає чимало запитань, але на всі є конструктивні відповіді.
«Одне з запитань стосувалося фінансової моделі об'єднання водокористувачів. Під час онлайн-зустрічі присутні могли отримати повну інформацію щодо цієї теми.
Тезово про тарифоутворення на послуги ОВК:
— тариф є договірним, та не регулюється державою;
— розмір встановлюється загальними зборами, або розраховується за затвердженою формою;
— вартість послуг встановлюється, як єдина для ОВК, так і диференційовано.
Нам потрібно не тільки бажання об’єднатися, але і діяти. Адже це дозволить суб’єктам господарювання, яким подається вода через канали, управляти процесами та побудувати власні насосні станції. Тим самим врегулюється питання між водокористувачами та умовами їх діяльності» , — висловив свою думку Володимир Хвостов.
Нагадаємо, минулого тижня Аграрний комітет Верховної Ради розглянув законопроєкт 5202-д і рекомендував парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому.
Детально ознайомитися з фінансовою моделлю ОВК можна за посиланням: https://cutt.ly/QTHjFnf
Олена РЄЗНІЧЕНКО