Всесвітній день миття рук: чому так важливо дотримуватися правил гігієни

7 лет назад 0

Дитячий фонд ООН офіційно оголосив 15 жовтня Всесвітнім днем миття рук.

На сьогоднішній день люди знайомі з необхідністю підтримувати гігієну власного тіла, оскільки різні інфекційні захворювання, що переносяться на немитих руках, доставляють масу проблем. На брудних руках під мікроскопом можна виявити колосальну кількість мікробів, і велика їх частина зовсім не дружелюбна по відношенню до людського організму.

Брудні руки є джерелом зараження гельмінтами, які потрапляють на шкіру після погладжування тварини або відвідування туалету. Результатом глистової інвазії стає розвиток слабкості, періодичної нудоти, втрати ваги, головних болів і алергічних реакцій. Дуже часто немиті руки заносять в організм і різноманітні кишкові інфекції. Особливо це характерно для спекотного літнього періоду, який активізує діяльність хвороботворних бактерій. Дані захворювання призводять до нудоти, блювоти і сильної діареї, яка має небезпеку зневодненням і навіть загрозу життю. Крім цього, брудні руки підвищують ризик зараження гострими респіраторними інфекціями, ускладненнями яких є отити, менінгіти, запалення легенів і так далі.

Передається через немиті руки і вірус гепатиту А, що порушує роботу печінки і руйнує її клітини. Найчастіше людина заражається, не вимивши руки після відвідування туалету. Не менш важким інфекційним захворюванням є також черевний тиф і його менш серйозні аналоги – паратифи. Дана хвороба супроводжується тифозним висипом, маренням, сильною інтоксикацією організму і навіть може призвести до летального результату. Крім того, недотримання чистоти рук часто призводить до зараження сальмонельозом – людині досить потримати в долонях заражене сире яйце і інфекція з великою ймовірністю проникне в організм.

Щоб видалити зі шкіри рук хвороботворні бактерії, недостатньо просто сполоснути їх під проточною водою. Вода не повинна бути сильно гарячою – досить для початку відкрити теплу воду і рівномірно намочити руки. Мило можна брати будь-яке, а що стосується такого популярного антибактеріального мила, то воно нічим не краще звичайного – а ось його часте використання здатне виробити у бактерій імунітет до антибактеріальних речовин. Намилювати руки потрібно ретельно по обидва боки кисті, не забуваючи про пальці і проміжки між ними. Мити шкіру потрібно не менше 15-20 секунд, стежачи за рівномірним розподілом мила по всій поверхні оброблюваних зон.

Для закручування крана (особливо в громадських місцях) потрібно використовувати серветку або носову хустку. Руки слід витирати одноразовими паперовими рушниками, які більш гігієнічні, ніж їх тканинні аналоги. Удома можна користуватися махровими і вафельними рушниками, однак при цьому їх необхідно регулярно прати. Якщо руки потрібно терміново вимити, а води з милом поруч немає, можна скористатися спеціальним аптечним антисептиком на основі алкоголю, який знищує більшість хвороботворних мікроорганізмів.