У Херсоні підпалювали автомобілі військових

2 недели назад 0

У Херсоні підпалювали машини українських військових.
Про це свідчить ухвала з судового реєстру.
Палила авто військовослужбовців група з трьох осіб, яка складалась з організатора, що жив у Одесі, та виконавців. Організатору вже інкримінували перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Він діяв з корисливого мотиву.
Над організатором була ще одна поки невідома людина, яка може бути росіянином. У липні він залучив до групи першу людину і поставив їй завдання знайти автомобілі військових.
Перший виконавець розповів організатору про місце перебування таких машин. Він перевірив слова виконавця, наказав йому спалити всі наявні на місці авто та передав йому пляшку з запалювальною сумішшю. Невдовзі перший автомобіль був спалений.
Після першого підпалу до групи залучили ще одного виконавця. Організатор наказав їм шукати нову машину для підпалу. Виконавці знайшли таку і надіслали організатору відео з нею. Вони зв’язувались через месенджер WhatsApp.
Організатор погодив ціль, наказав її підпалити та передав ще запалювальної сумішші. В подальшому перший виконавець підпалив авто, а другий його прикривав та знімав підпал на відео. Запис мали передати організатору, щоб отримати гроші. Далі група перейшла до пошуку нової цілі.
Виконавці знайшли новий автомобіль, погодили його з організатором, отримали запалювальну суміш і підпалили машину за минулою схемою, коли один палив, а другий прикривав і знімав.
На суді організатор спростовував свою причетність до злочинів. Але проти нього дав покази свідок, який ще й впізнав організатора. Також проти нього дали свідчення виконавці.
Крім цього, правоохоронці провели НСРД, знайшли носій із відео одного з підпалів, запис розмови організатора з невідомим, де той наказує готуватись до злочинної діяльності, пляшку від рідини для розпалювання і т. д. В результаті суд вирішив арештувати організатора групи паліїв до 13 жовтня включно. Йому загрожує від 5 до 8 років в’язниці.
В Україні палять машини військових з кінця весни – початку літа 2024 року. Підпали автівок здійснюються на замовлення Росії. Ворожі спецслужби не гребують залучати для цього і неповнолітніх.