У Херсоні представили комікси за мотивами життя і творчості колоритної художниці

3 года назад 0

Виставка коміксів "Цюріх — 2021" за мотивами творчості та життя художниці Поліни Райко відкрилася у херсонському арт-просторі "Фрідом". Тут представлені роботи художників з Херсона, Миколаєва, Одеси, Запоріжжя, Бердянська.
Кураторка проєкту Олена Афанасьєва розповідає, що спадщиною Поліни Райко почали займатись, коли з нею познайомились. Це було на початку 2000-х. Ідея розповісти про Поліну Райко, її життя та творчість мовою коміксів виникла для того, щоб познайомити із художницею молоде покоління, говорить жінка.
Ми всі знаємо про Поліну. А як про це говорити з молоддю, яка сидить в Інстаграмі, ТікТоку, яка вже по-іншому мислить. Завдяки тому що у нас в Херсоні є така людина як Володимир Рагульский, творчий псевдонім – Рейнхарт, він започаткував. Він взагалі займається коміксами вже багато років, він сам може про це розповісти, він робить анімацію, він робить комікси, просуває цю тему в Херсоні. І ми дуже дружимо як організація, як люди. І от ми разом вирішили розповісти про Поліну Райко для молоді мовою коміксів", — каже кураторка проєкту, голова Центру культурного розвитку "Тотем" Олена Афанасьєва,
Для участі в проєкті відібрали 15 художників. Їх повезли у будинок Поліни Райко до Олешок. Потім протягом 7 тижнів був воркшоп, коли художники працювали, шукали інформацію. Як сказав співкуратор виставки, на ній представили оригінали їхніх робіт. Всі вони увійшли до журналу коміксів.

" В основному ми, звісно, розповідали, як робити комікси. Тому що ми підготували курс для наших художників, тому що далеко не всі з них малювали комікси, тому ми разом з Устином розповідали їм, як це робити. Ну і звісно, що і я зробив декілька робіт. Скажімо так, я їх робив спеціально небагато, щоб більше дати можливість проявити себе нашим художникам ", — говорить співкуратор виставки, автор коміксів Володимир Рейнхарт.
Катерина Бейко, художниця з Херсона, про цей проєкт дізналася від батька. Про Поліну Райко, говорить дівчина, чула і раніше, а от на власні очі її творчість побачили тільки під час роботи над коміксами.
" Враження були дуже цікаві. Я побачила щось, щось незвичайне, раніше нічого не бачила. Коли ти малюєш, починаєш брати із своїх думок всі ці образи із малюнків Поліни Райко, починаєш надихатись ними, брати ідеї ", — каже Катерина Бейко.
Валерії Гусєвій взяти участь у проєкті запропонувала Олена Афанасьєва. Художниця з Миколаєва говорить, працювати над коміксами було її мрією.
" Це було просто диво. Коли вам кажуть все життя займатись коміксами і приходить людина і говорить: хочеш займатись коміксами? Вау. Клас! Це те, про що ти мріяв. Я робила комікс на 16 сторінок, який називається "До Поліни", про процес: як ми готувались до того, щоб відвідати її будинок і про свої емоції, які я відчувала у цьому будинку, і про те, як я це переживала. Тобто через свої відчуття я намагалась донести людям, що насправді є її будинок за життя і після смерті ", — говорить Валерія Гусєва.
Херсонська художниця Юлія Нудьга розповідає, що участь у такому проєкті для неї — новий досвід. Натхненням для її коміксу стала емоційна складова будинку Поліни Райко та її життя.
" Цей комікс змушує замислитись над її почуттями, над тим, що вона відчувала, коли приходили туристи, і сама з собою, наодинці зі своїми малюнками, тобто три сенси одразу. Малювала два чи три дні, не пам’ятаю. Після екскурсії будинком, після лекції я зрозуміла, що це — новий досвід ", — каже Юлія Нудьга.
Також на виставці було представлене аматорське відео екскурсії, яку проводила Поліна Райко у своєму будинку. Відвідати виставку можна буде протягом 3-х тижнів. Поліна Райко – художниця, яка почала малювати у 69 років. Вона розмалювала свій будинок, паркан. Експерти називають творчість Поліни Райко наївним мистеством. Померла художниця 2004 року. 2021-го її будинок включили до переліку об’єктів культурної спадщини Херсонської області.
Суспільне Херсон