У Херсоні вивчають готовність до опалювального сезону

3 года назад 0

У Суворовському районі Херсона більше половини багатоповерхових будинків готові до опалювального сезону, у Корабельному і Дніпровському – близько 40 %. Чому так — розбиралось Суспільне.
Голова ОСББ Лавреньова 17 у Шуменському мікрорайоні Херсона Оксана Анастасьєва говорить, до опалювального сезону у двох будинках, якими вона опікується, готувалися заздалегідь, проводили ремонти.
" Ми поміняли засувку. Цього року ми частково замінили крани. Робили ревізію, перевірку лічильника, метрів. Цього року ми готові до зими на Лавреньова 17, водночас на Лавреньова 12 ми придбали лічильник опалення, встановили, перевірили. Ми готові до опалювального сезону ", — каже Оксана Анастасьєва.
Любов Стрєлкова живе у будинку на Лавреньова, 17 з 1980-го року. Жінка говорить, що її лякає підвищення тарифів.
" Тарифи непід’ємні взагалі. Було – 1 621 грн, а тепер виявляється 2 тисячі 324 грн. Майже на 30 відсотків підвищення. Як люди взагалі будуть оплачувати? По нашому будинку минулого року було близько 700 боржників, а як цього року вони будуть платити? Ми з чоловіком ледве справлялися, обидва — пенсіонери, але боргів у нас немає. Доводилося економити на їжі, про одяг я взагалі мовчу ", — говорить Любов Стрєлкова.

Жителі трьох корпусів багатоповерхівки за адресою Фонтанна, 23 на зиму чекають з жахом, говорить голова ОСББ Наталія Дьоміна. У її квартирі через високу вологість та холод пліснява на стінах, підлозі, взимку доводиться обігрівати електричними приладами, бо температура опускається до восьми градусів, та це не допомагає, говорить жінка. Каже, всю зиму працював газ і у сина весь час голова боліла. За словами жінки, в коридорі дуйка стояла, у кімнаті – комин, а щоб дітей покупати, то Наталія мусила ванну нагрівати дуйкою.
Така сама ситуація і в інших мешканців цього будинку, розповіла мешканка багатоповерхівки Ніна Камінська. Каже, максимальна температура була 19 градусів, а завжди мало бути 23-24, то було декілька технічних комісій і сказали: не ті труби закуплені, не той матеріал поклали.
Наталія розповіла, що нас рік тому була стара система опалення. Колишня голова ОСББ взяла кредит тепловий і звузила діаметр труб. І від початку була неправильно зроблена труба, порушені усі елеваторні вузли по усіх під’їздах, тобто тепло вже неправильно розподіляється. Тож, немає тиску і тепла в будинку немає. За словам Наталії, там, де по стояках має бути сорокова труба, всюди стоїть 25-та.
Те, що заміну труб у будинку провели неправильно, мешканці зрозуміли не одразу, говорить Наталя Зайкіна.
" Коли розпочався опалювальний сезон минулого року, почали шукати, чому ж така ситуація? Зливали воду, робили усі можливі речі, поки ми не звернулися до теплокомуненерго. І вони зробили свій висновок. Люди у стресовому стані. За тепло, оскільки його нам поставлятимуть, ми будемо платити. Ціни піднялися. А тепла ми не отримаємо ", — говорить Наталя Зайкіна.
На сьогодні жителі будинку продовжують сплачувати залишок від кредиту, водночас чекати на тепло марно, говорить Наталія. Мешканці багатоповерхівки звернулись до поліції. За словами жінки, слідчі дії тривають понад пів року. Журналісти Суспільного будуть стежити за ситуацією.
Суспільне Херсон