У Херсоні волонтери стерилізуватимуть безпритульних собак

3 года назад 0

Для цього до Херсона приїхали волонтери з організації «Чотири лапи», щоб долучитись до благодійного проєкту, і за тиждень стерилізували 94 безпритульних собаки. Акція триватиме до 3 вересня.
У притулку для бездомних тварин на Бурназяна 14-А у Херсоні стерилізують тільки непородистих собак, старших за 9 місяців, говорить лідерка команди «Чотири лапи Україна» Олена Сушко.
" Ми стерилізуємо в Херсоні лише собак, хоча бачимо дійсно є потреба у стерилізації кішок, та у Херсоні кішки занесені до екосистеми. Саме тому у програмі прописано, що їх не можна стерилізувати. Проте наша організація вважає, що це все ж таки необхідно. Їх потрібно любити, захищати, лікувати, але все ж таки стерилізувати, тому що небажаний приплід існує і з цим треба боротися.
Стерилізація, по-перше, продовжує життя тварині. По-друге, вона дозволяє тварині уберегтись, наприклад, від таких хвороб як піометра, типу онкохвороб. Також, якщо тварина агресивна через свій гормональний фонд у період гону, стерилізація прибирає ось таку агресію ", — говорить Олена Сушко.
Якщо зграя собак дика і не соціалізована, потрібен виїзд ловців. Вони використовують духову трубку та шприц, розказує Ігор Ковель. Говорить, стріляють на відстані у тварину з анестезією. Коли собака спокійно засинає, її кладуть у клітку і везуть на базу.
Після відлову собак відправляють до притулку комунального підприємства «Гарантія». Тут, як розказав лікар–ветеринар Дмитро Чернецький, їх безплатно стерилізують, дезінфікують, вакцинують проти сказу та ідентифікують.
" Зараз вже тваринку готуємо до операції. Це в нас кобель. Будемо його каструвати. Працюємо в такій мобільній клініці. Все є необхідне, для того, щоб робити певні маніпуляції. На кожну тваринку в нас є набір шприців, покриття. Стерилізація інструментів, в нас є кварцова лампа ", — розказав ветеринар.
Після операції собаки деякий час перебуватимуть під наглядом, а потім їх повернуть до звичного середовища. Власники деяких собак померли більше 5 років тому, час від часу Інна Дуган їх підгодовує. Жінка каже, що безпритульних треба всіх стерилізувати, тому що їх кількість велика, вони хворіють, переносять різну інфекцію.
Ветеринари працюватимуть у Херсоні протягом місяця. За цей час мають відловити до трьохсот собак, говорить заступниця директора КП «Гарантія» Марія Кочерженко. З бюджету на 2021 рік на стерилізацію та вакцинацію виділено 260 тисяч грн – ця сума розрахована на 300 собак.

Зооволонтерка, голова ГО «Мрії Таврії» Римма Бараненко каже, якщо будуть співпрацювати саме із зооволонтерами, то чисельність простерилізованих тварин у Херсоні набагато збільшиться. Говорить, що люди сприйняли цю новину з ентузіазмом.
За матеріалами Суспільне. Херсон