У Херсоні з дітьми грають в евакуацію

2 года назад 0

У херсонський дитсадках та школах навчають дітей ховатись в укриття у формі гри У закладах освіти Херсона тривають такі відпрацювання.
У дитячому садку № 82, в групі "Сонечко" на початку дня готуються до квесту. Рушають на пошуки емблеми. Через кілька хвилин — діти в укритті. Кажуть, гра сподобалась. Вихованець садка Данііл Восколович розказав, що вони грались в підвалі та шукали емблему садка.
Таку гру з дітьми проводять раз на місяць, розповідає вихователька Оксана Качанова, тому до неї діти звикли: "Всі навички ми відпрацьовуємо у формі гри . 1-2-3 — швиденько одягнись або, як сьогодні, ми шукали нашу емблему. Головне, щоб не налякати дитину, тому все у формі гри, щоб їм було цікаво", — каже Оксана Качанова.
Укриття в цьому закладі – підвальне приміщення. Воно повністю облаштоване, показує завідувачка дитсадка. "Обов’язково є питна вода, раз на тиждень її замінюють, одноразовий посуд, ємності для нечистот. Коли ми тренуємось, спускається працівник харчоблоку, приносить хліб. Також тут для дітей є іграшки", — говорить завідувачка дитячого садка №82 Олена Устимова.

У гімназії № 14, другокласники теж готуються до квесту. За словами учениці гімназії Ганни Кукси, діти грали в гру знайти "Медичну сумку"."Це було цікаво, ми швиденько одяглись і прийшли сюди", — каже дівчина.
Тут укриття розраховане на 400 дітей, але за потреби розмістять усіх 460 учнів, розповідає директорка Оксана Герасимова. Умови мають належні: "Налаштували таким чином, що тут є стільці, поставили ліжка, щоб надавати за необхідності дітям меддопомогу, щоб можна було прилягти. Є ляльки, розмальовки, малюнки, щоб було більш затишно. За необхідності їдальня надасть сухий пайок. Про питну воду ми подбали заздалегідь ", — говорить директорка Херсонської гімназії №14 Оксана Герасимова .

Евакуація у формі гри для того, щоб діти не лякались, говорить практична психологиня Юлія Алексеюк . Роботу розпочинають з батьків. "Батьки краще знають дітей і як їм донести інформацію. В групах проводять анкетування, щоб з’ясувати, чого більш за все боїться дитина, після цього виявляємо ситуації, щоб їх уникнути під час евакуації" , — каже практична психологиня.
Загалом у Херсоні 145 закладів освіти. У половині з них під укриття облаштували підвальні приміщення, де їх немає, знайшли інший вихід із ситуації. Головна спеціалістка управління освіти Херсонської міської ради Тетяна Кошелюк , розказала, що всі керівники закладів, які не мають підвальних приміщень, заключили договори із організаціями, які розташовані поруч, де можна буде за потреби розмістити дітей.

СУСПІЛЬНЕ. Херсон