У Херсоні заради нового парку демонтують колесо огляду

2 года назад 0

Президентська програма, наміром якої є будівництво масштабних спортивних комплексів під відкритим небом, у деяких містах, зокрема в Херсоні, обернулась скандалом
У вересні 2021 року в Києві відкрився перший у країні «Урбан-парк» (комплекс спеціально облаштованих майданчиків для занять різними видами спорту, танцями й активного відпочинку). Проект реалізували в межах держпрограми «Велике будівництво». Як сказано на офіційному сайті глави держави, подібні комплекси незабаром з’являться в майже всіх обласних центрах країни. В 2022 році подібні парки обіцяють відкрити в Дніпрі, Кривому Розі, Кропивницькому, Львові, Сумах, Харкові, а на 2023-й завершення будівництва заплановане в інших містах.
До списку населених пунктів, де за гроші з держбюджету збираються спорудити великий спортивний парк, потрапив і Херсон. Однак поки що місцева влада не поспішає відкривати завісу, деталі проекту не повідомляє. Про заплановане будівництво широкому загалу стало відомо після того, як кілька сайтів написали: найбільший атракціон міста – оглядове колесо в парку «Херсонська фортеця» – визнали аварійним і знесуть.
Водночас орендар розважальної техніки запевнив журналістів у тому, що всі необхідні документи, які підтверджують справність обладнання, в нього є. А знести оглядове колесо влада міста буцімто вирішила не через його несправність, а через відмову підприємця, який завідує атракціоном, добровільно розірвати договір оренди.
СПОЧАТКУ ХОТІЛИ ДОМОВИТИСЬ
«Не догодило» оглядове колесо херсонським посадовцям через те, що розташоване якраз на тій частині парку «Херсонська фортеця», яка, згідно з проектом будівництва, входить до території майбутнього «Урбан-парку».
Цю тему обговорювали на засіданні виконкому Херсонської міськради 15 грудня. Того дня виконком ухвалив рішення «Про заходи щодо розміщення спортивного кластера “Урбан-парк” на території міського парку». Ним передбачено дострокове припинення договору оренди комунального майна (атракціонів), датованого 15 березням 2018 року. Також у рішенні сказано, що в разі, якщо орендар відмовиться прощатися добровільно, департамент правової політики міськради домагатиметься розірвання договору оренди в судовому порядку.
Демонтувати атракціони (зокрема й величезне оглядове колесо) та МАФи, які знаходяться на території запланованого будівництва, доручили КП «Гарантія». Впоратись із цим завданням підприємство має до 21 січня 2022 року. На ділянці, «забитій» під облаштування «Урбан-парку», ліквідують і зелені насадження, проте в рішенні не вказано, скільки та які.
Виконком майже одноголосно вищезгадане рішення підтримав, але обговорення перед голосуванням було жвавим. Деякі з присутніх не розуміли, чому для будівництва майбутнього «Урбан-парку» обрали саме ту ділянку «Херсонської фортеці», на якій уже розташовані атракціони, зокрема колесо огляду. Звучали пропозиції перенести будівництво в інше місце, наприклад, у інший район міста, або ж, якщо будувати потрібно саме в «Херсонській фортеці», хоча б обрати інший клапоть парку.
Із подібною ідеєю виступив і член виконкому Юрій Цепелєв: «Я за “Урбан-парк”, но против того, чтобы его размещать там, где расположен аттракцион, разрывать договор действующий, убирать аттракционы и нашими руками просто проводить какие-то незаконные действия… Я не пойму, почему именно в это место мы упёрлись? У нас огромный парк – можно изменить локацию в пределах того же парка».
На це запитання частково відповів заступник мера Херсона Олександр Лук’яненко. За його словами, міська влада під президентський проект пропонувала понад 9-ти земельних ділянок, але вони не підійшли через деякі причини. Одна з них – «Урбанпарк», згідно із задумкою, повинен розташовуватись у тій частині Херсона, яка буде однаково доступною для всіх мешканців міста, тобто в центрі.
«До того ж не завжди є комунікації. За багатьма запропонованими ділянками витрати міського бюджету на комунікації сягали б до 10 мільйонів гривень. У цьому проекті наша громада не вкладає жодних коштів, крім витрат на перенесення цих атракціонів. А в чому їх цінність? Я думаю, коли зараз стоять до вирішення інтереси громади та інтереси одного підприємця, то вважаю, що ми зможемо спрацювати з цим підприємцем, щоб не порушити його бізнес, і запропонувати йому інші місця»… Також пан Лук’яненко додав, що цей проект є вигідним для Херсона, однак лише коштом громади його втілити в життя неможливо, адже це великі капітальні вкладення.
Що ж до його вартості, то за інформацією сайту «МОСТ», мова йде про 70 мільйонів гривень.
МИРОМ РОЗІЙТИСЯ НЕ ВИЙШЛО
Пройшло небагато часу після засідання виконкому, й у міськраді, схоже, передумали з підприємцем домовлятись про добровільне розірвання договору. Натомість посадовці вирішили визнати колесо огляду аварійним – таким, що несе загрозу життю херсонців, а тому його потрібно негайно розібрати на запчастини.
Це питання наприкінці грудня розглянула міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Результат – підприємцю Роману Клименку (який завідує комплексом атракціонів) вирішили надіслати лист-претензію щодо розірвання договору оренди комунального майна, в тому числі – атракціону «Колесо огляду».
Також міська комісія ТЕБ і НС погодила термінове припинення експлуатації розважальної техніки та її демонтаж. КП «Гарантія» має організувати очистку території з початковою вартістю робіт 413 тисяч гривень із міського бюджету, що вказано в умовах торгів. Початок аукціону запланований на 31 січня. Строк виконання робіт – до 25 лютого 2022 року.
До речі, підприємці, дотичні до атракціонів у парку «Херсонська фортеця», на вищезгадане засідання потрапити не змогли. Про це «Суспільному» розповів співзасновник комплексу атракціонів (до якого входить і колесо огляду) Вадим Калініченко: «Намагався потрапити, але мене не допустили до тієї комісії. Я просив 1 хвилину, щоб надати комісії документи. На жаль, не сталося комісія прийняла рішення без представника організації, яка експлуатує колесо, яка дивиться за технічним станом».
Вадим Калініченко також запевнив, що договір оренди дійсний іще понад рік, що вони постійно проводять технічні перевірки конструкцій. За його словами, остання така перевірка відбулась у вересні 2021 року. Підприємець показав журналістам відповідні документи – паспорт на оглядове колесо, підтвердження експертів, що все в належному технічному стані. «Перевірки робляться експертами, які мають ліцензію. Експерти мають певний досвід, певне обладнання та повноваження, всі дозвільні документи, тому що колесо огляду – це об’єкт підвищеної небезпеки й до нього особливе ставлення», – зауважив підприємець.
Як же так вийшло, що попри запевнення підприємців про наявність свіжих висновків спеціалістів про безпечність експлуатації колеса огляду, на міській комісії ТЕБ і НС його визнають небезпечним? За коментарем «Гривна» звернулася до прес-служби Херсонської міськради. Серед іншого, ми запитали, спираючись на які документи (висновки експертиз або уповноважених контролюючих органів) комісія вирішила, що існує небезпека можливого пошкодження (руйнування) атракціону «Колесо огляду» .
Ситуацію прокоментував директор КП «Гарантія» Ігор Семенчев: «Атракціон був установлений у 60-х роках минулого століття. Де-юре він перебуває на балансі КП “Гарантія”, за фактом його експлуатує орендар, який уклав договір із управлінням комунальної власності. Ми звернулись до сертифікованих експертів, які зробили акт обстеження технічного стану оглядового колеса. Під час обстеження атракціону експерти провели фотофіксацію всіх недоліків і надали свої висновки: оглядове колесо потребує демонтажу, бо подальша його експлуатація становить небезпеку для громадян».
За словами директора «Гарантії», в експертному висновку від 29 грудня 2021 року сказано: «Внаслідок суцільної корозії можливі відриви металевих частин конструкції, травмування людей, а також падіння всієї конструкції. Технічний стан об’єкта в цілому оцінюється як аварійний. Враховуючи значний фізичний знос несучіх конструкцій і аварійно-технічний стан окремих конструктивних елементів, експерт вважає за доцільне демонтаж старого атракціону». Як уточнили «Гривні» в прес-службі мерії, вищезгадане обстеження оглядового колеса провело приватне підприємство «Енергоресурс».
Отримавши такі висновки про технічний стан атракціону, в мерії терміново скликали міську комісію ТЕБ і НС. Як уже було сказано вище, на її засіданні, 30 грудня, колесо визнали небезпечним.
« Після рішення комісії ми звернулися до філіалу державного підприємства “Укрдержбудекспертиза” за експертною оцінкою кошторисної вартості робіт із демонтажу колеса огляду. Після отримання експертної оцінки, оголосили тендер », – підсумував Ігор Семенчев.
У прес-службі мерії також додали, що небезпечним у експлуатації експерти визнали лише колесо огляду, інші ж атракціони, які знаходяться в парку «Херсонська фортеця» та розміщені на ділянці, «забитій» під майбутній «Урбан-парк», утилізувати не збираються, а планують перенести в інше місце. В яке саме, поки невідомо – в мерії розглядають пропозиції.
"Гривна"