У херсонській Корабельній ТВК перерахували бюлетені: які причини

3 года назад 0

28 жовтня херсонські ДВК здали протоколи до ТВК. За словами голови Дніпровської районної ТВК – 4 дільничні комісії йдуть на уточнення, за словами голови Суворовської районної ТВК, на уточнення йдуть від 3 до 5 комісій. У Корабельній ТВК Херсона з 10 години перераховували бюлетені. 
 
Присутньою на перерахунку голосів була кандидатка у депутати до Корабельної районної  ради Наталя Чорненька:
 
"Коли завершилося засідання комісії, мною у вестибюлі було знайдено якийсь пакунок, який був надірваний, там виглядали якісь документи. Я викликала поліцію і наразі дається правова оцінка".  
Чому вирішили перераховувати бюлетені, — розповіла голова Корабельної ТВК Інна Князь:
 
"27 жовтня ми збирали уточнені протоколи, ми збирали уточнені дані. Сьогодні у нас ще залишалось декілька уточнених протоколів, а також ми відкриваємо один пакунок виборчої документації, щоб подивитися, чи вся там документація є, бо виявлено пакунок з іншої дільниці. Наразі на завтра ми будемо здійснювати перерахунок деяких дільниць. У нас було винесене рішення здійснити перерахунок у зв'язку з тим, що неможливо встановити результати. Процедура нам дозволяє вскрити пакунок і разом з членами ДВК здійснити перерахунок". 
 
Голова територіальної виборчої розповіла, що 27 жовтня були провокації з боку представників ЗМІ: 
 
"Постійно провокації, провокації з боку представників ЗМІ. Члени ТВК працюють на постаменті і протоколи усі надаються до нас, члени ТВК перевіряють, чи сходяться усі цифри і передають позаду нас лежать ящички, в які ми складаємо документи, які ми перевірили. Вчора Костянтин Риженко забіг туди і почав там фотографувати. У мене було припущення, що він хотів їх чи попсувати чи вкрасти. Туди не можна нікому заходити. Він перешкоджав повністю діяльності ТВК. Тобто, знімати йому не перешкоджали, а він перешкоджав роботі". 

Костянтин Риженко нам розповів, якою, на його думку, була ситуація 27 жовтня:
 
"Я підійшов, почав фотографувати підрахунок голосів, як вони вносять з паперових бюлетенів дані  до електронної системи. Бо прийшла інформація,  що є фальсифікація голосів. Тобто один з кандидатів того округу мені розповів, що вже 250 бюлетенів раптом було зіпсовано. Тобто проставлені однією і тією самою ручкою ще галочки навпроти інших кандидатів. Тобто я хотів пересвідчитись, що ті днні, які вона каже у  мікрофон і ті дані, які заносяться у комп’ютер, вони співпадають. Мене почали виштовхувати, перешкоджали знімати, потім взяли стілець і почали мене відсувати".
 
Журналістка Олександра Якубовська теж того вечора працювала у ТВК:
 
"Забарикадували, стіл поставили, щоб ми не змогли сфотографувати екрани і взагалі не бачили протоколи. Викликали поліцію ми і вони". 

За коментарем Суспільне звернулось до управління Національної Поліції у Херсонській області. Ситуацію прокоментувала речниця обласного ГУНП Тетяна Пшонь:
 
"27 жовтня ввечері на спецлінію "102" з різницею у кілька хвилин надійшли два виклики з Корабельної районної у м. Херсоні ради. Першою зателефонувала представник виборчої комісії та поскаржилася на дії чоловіка, який порушує виборче законодавство. Через 10 хвилин до поліції звернувся й цей громадянин, який представився журналістом та повідомив, що йому перешкоджають здійснювати свою професійну діяльність.  На місці події представник виборчої комісії розповіла поліцейським, що помітила, як журналіст одного з херсонських Інтернет-видань піднявся на сцену та почав здійснювати відеозйомку роботи членів комісій з-за їх спин. При цьому журналіст в порушення вимог виборчого законодавства також став знімати столи, на яких була розміщена документація з результатами голосування з дільничних виборчих комісій. Тому чоловікові стали забороняти здійснювати відеозйомку. В свою чергу представник ЗМІ написав заяву про перешкоджання здійсненню ним своїх професійних обов’язків".
 
Ситуацію Суспільному телефоном прокоментував представник Інституту масової інформації у регіоні Сергій Нікітенко:
 
"Я чув, що там було написано декілька заяв на перешкоджання журналістській діяльності і щодо перешкоджання роботі виборчій комісії. По перешкоджанню журналісту – дійсно закон про інформацію не забороняє журналісту знімати документи виборчої комісії. В виборчому кодексі написано, що є заборона на фотографування виборчої документації, але стосується виборчих комісій і стосується саме бюлетенів. Все, що може порушити конфіденційність голосування. Вже підбиті протоколи, будь-які, починаючи від протоколів дільничних комісій, закінчуючи фінальним протоколом районної або територіальної комісії – це публічний документ, який висвітлюється на дошці об'яв. Фотографувати його можна в будь-якому випадку".

UA:Херсон