У Києві підказали, як відродити Херсону славу міста корабелів

6 лет назад 0

У конференц-залі Верховної Ради України відбулося засідання круглого столу на тему «Відновлення суднобудування і судноплавства в Україні».

Захід було ініційовано Міжфракційним депутатським об’єднанням «За розвиток річок України» ВР, яке очолює народний депутат України Андрій Вадатурський.

Участь у заході прийняли керівники профільних Комітетів ВР, зокрема Ніна Южаніна – з питань податкової та митної політики і Віктор Галасюк – з питань промислової політики та підприємництва; народні депутати Олег Ляшко, Анна Романова, Роман Семенуха. Олександра Кужель, Андрій Іванчук, Борис Козир; голови місцевих райдержадміністрацій – Миколаївської Олексій Савченко та Херсонської Андрій Гордєєв; представники профільних міністерств – міністр інфраструктури Володимир Омелян, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов; керівники державних підприємств, суднобудівних заводів, вищих навчальних закладів, представники європейської спільноти  і громадськості.

Міжфракційне депутатське об’єднання «За розвиток річок України» готове до подальшого удосконалення законопроектів направлених на реалізацію Концепції: «Зроби річку привабливою – створи робочі місця у судноплавстві та суднобудуванні – побудуй судна на українських заводах». Нагадаю, що йде мова про пакет законопроектів №6732, 6733, 6734 щодо стимулювання суднобудування за аналогом літакобудування та 2475а-3 із 6735 щодо відновлення привабливості річкових перевезень» , — відмітив Андрій Вадатурський, розпочинаючи засідання круглого столу.

Як відомо, наразі в Верховній Раді України зареєстровано два принципово різних законопроекти «Про внутрішній водний транспорт» №2475а та №2475а-3. Три ключові моменти, які відрізняють перший проект від другого і що обговорювалися під час засідання:

— Введення річкового збору: потрібно чи не потрібно?

— Створення ще одного додаткового державного підприємства – адміністрації на річках: навіщо?

— Запуск на українські річки офшорного флоту, який не буде сплачувати податки: чи не поставить це крапку на вітчизняному суднобудуванні остаточно?

Після презентацій кожного із законопроектів, слово взяли представники виконавчої влади на місцях і висловили свої побажання щодо шляхів виводу судноплавства і суднобудування з кризи. 

Керівник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв погодився із думкою щодо максимального звільнення галузей від податкового навантаження.

— Вражає той факт, що Білорусь придбала острів і стала міжнародною, морською державою. А ми маємо два моря, Дніпро, Буг, Дунай – такий потенціал, і ми не можемо зрушити з місця , — зазначив він, звертаючись до міністра інфраструктури Володимира Омеляна. — Росія Казахстану дала нульові майже тарифи на залізничну дорогу, щоб вони нас обходили. Росія йде на це. Вона воює з нами тарифно. Ви ж це знаєте добре, пане міністр. Тоді чому, ми маючи природну монополію, не застосовуємо її в цьому?

Загалом в ході заходу пролунали застереження не лише з приводу введення річкового збору, а і щодо створення нової адміністрації на річках, схожої на вже існуючу Адміністрацію морських портів із сумнівною репутацією.

Крім цього, учасники круглого столу наголосили на необхідності звільнити річкових перевізників від сплати акцизного податку на паливо, що, до речі, передбачається зареєстрованим законопроектом № 6735.

Не менш жвавою була дискусія і відносно запуску на українські річки флоту під іноземними прапорами. Представники  МДО «За розвиток річок України» наголошують на захисті національних інтересів і звертають увагу, що законопроект №2475а-3 також дає змогу іноземним суднам користуватися внутрішніми водними шляхами України, але при цьому перші дві доби з моменту подачі відповідних заявок пріоритет буде надаватися національним перевізникам. Робиться це виключно для того, щоб створити попит на будівництво суден на українських заводах, які сьогодні, нажаль простоюють без замовлень. Паралельно з цим об’єднання розробило та подало на розгляд пакет законопроектів, що стосуються забезпечення суднобудування державною підтримкою — №6732, 6733, 6734.

— Наше головне завдання полягає в тому, щоб відродити Миколаєву та Херсону  славу міста корабелів. Тому що це 10-ки тисяч робочих місць, це податок до місцевих бюджетів, це зростання економічного потенціалу нашої країни. На превеликий жаль, за 25 років незалежності сьогодні ми бачимо, що увага з боку держави до проблем галузі мінімальна, я вже не кажу про підтримку, якої немає. Хоча ця галузь могла б бути локомотивом і наукового розвитку, і нових технології, і головне – економічного зростання , — зазначив нардеп Олег Ляшко.

—  Якщо ми з вами не вживатимемо заходів, то ситуація лише погіршиться. В парламенті зареєстровано декілька законодавчих ініціатив і я хотів би зупинитися на нашій – проект №2475а-3, який все-таки більш відповідає вимогам і стандартам ЄС. Декілька років тому Україна свідомо зробила свій вибір у напрямку євроінтеграції. Асоційоване членство в ЄС – це не лише права, це в тому числі і обов’язок. І тому я думаю, що не треба вигадувати велосипед, і ті норми, які сьогодні працюють в Європейському союзі, мають бути базовими для України. І вони прописані в нашому законі, — відмітив парламентар Роман Семенуха.

За результатами засідання сформують резолюцію, куди увійдуть пропозиції та застереження учасників заходу — повідомляє "Николаевский обозреватель".    Фото: Олега Ліщенка