У МОЗ розповіли, як діяти пацієнту в непередбачуваних ситуаціях

6 лет назад 0

Медична реформа набирає обертів: на сьогодні понад три мільйони громадян України обрали свого лікаря — терапевта, педіатра чи сімейного, уклавши з ним відповідну угоду (декларацію). Та що робити, коли ваш лікар у відпустці, захворів, звільнився? 

Пояснює "Експресу" Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров'я України.  

— Що робити, якщо лікар, скажімо, змінив місце роботи?   

— Коли лікар змінює місце роботи, заклад охорони здоров’я зобов’язаний завчасно повідомити про це пацієнтів — про це йдеться в Наказі МОЗ №504 від 19.03.2018. Тобто попередити пацієнта про це телефоном, розмістити оголошення про це в медзакладі надання ПМД у доступному місці, на сайті закладу, якщо він є.  

Надалі ви вирішуєте — чи підписати декларацію з іншим лікарем у цьому медзакладі, чи продовжити обслуговуватися у вашого лікаря, проте в іншому місці.  

— Як бути у випадку, якщо лікар пішов у відпустку чи на лікарняний?   

— Медичний заклад зобов’язаний завчасно повідомити пацієнтів і про відпустку лікаря. У наказі МОЗ №504 є норма про те, що на час відсутності лікаря заклад має призначити йому заміну. Про це пацієнтів інформують оголошенням у закладі, на сайті, телефоном чи в будь-який інший спосіб мінімум за тиждень. Якщо це лікарняний — незапланована ситуація — пацієнтів повинні повідомити в перший же день.  

— А якщо з певних причин мені не подобається медик, який заміняє лікаря, що тоді?  

— Це має вирішуватись в індивідуальному порядку з керівництвом закладу. Згідно з порядком надання ПМД, саме медзаклад має забезпечити іншого лікаря на час відсутності того, з яким людина підписала декларацію.  

— До кого звертатися, якщо пацієнт поїхав в інше місто і там захворів?   

— Він має звертатись до свого лікаря. Йому можна зателефонувати і спитати поради. Якщо ви поїхали в інше місто, і там виникли серйозні проблеми зі здоров'ям, то працює невідкладна допомога. Зверніться до найближчого закладу з надання первинної медичної допомоги. Підписувати декларацію для одноразового звернення потреби немає.   Варто також пам'ятати, що екстрена медична допомога — гарантована і безоплатна для всіх громадян незалежно від того, підписали ви декларацію чи ні.  

— Якщо в лікаря змінився номер телефону чи електронна пошта — пацієнти, звісно ж, мають бути поінформовані. Але в який спосіб, якщо він обслуговує 800 — 2000 пацієнтів?  

— Донести інформацію у визначені наказом №504 (Про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги) способи необхідно. А ще таку інформацію можна отримати в реєстратурі закладу, у якому працює ваш лікар.