У ТЦК повідомили про мобілізацію поліцейських: кого призвуть до ЗСУ після 16 липня

2 месяца назад 0

Сьогодні, 16 липня, останній день для оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі або через мобільний застосунок Резерв+. Актуалізувати інформацію про себе повинні як чинні, так і колишні поліцейські. Вони цілком можуть бути мобілізовані до ЗСУ – як і цивільні особи. Проте є одна відмінність.

Деталі надав речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін. Він нагадав, що згідно з новим законом про мобілізацію призивати до української армії мають право чоловіків з 25, а не з 27 років, як це було раніше. Громадяни з цього віку мають з'явитися до військкомату, здати приписне посвідчення та отримати військово-обліковий документ.

Мобілізація ВПО. Що стосується мобілізації внутрішньо переміщених осіб – багато хто з них приходить з документами, які засвідчують новий статус ВПО. Переселенці просять про нові військово-облікові документи, щоб стати на облік за новим місцем проживання без попереднього зняття за попереднім.
За словами Істоміна, людям йдуть назустріч. І вони підлягають мобілізації на загальних засадах.
Мобілізація поліцейських.
Стало відомо і про нюанси призову до ЗСУ поліцейських – як чинних, так і колишніх. Багато хто з цивільних громадян вважає, що правоохоронців замало на фронті. Разом із тим, це люди, які добре фізично підготовлені, володіють зброєю, а також рано виходять на пенсію – у середньому з 45 років.
Майор наголосив, що співробітники Нацполіції – це окрема категорія українців, які виконують покладені на них завдання.
"Чинні поліціянти не підлягають мобілізації — у них свої функції у тилу, а зведені підрозділи поліції постійно виконують завдання на передовій. А всі колишні поліціянти мають стати на військовий облік до 16 липня. Після звільнення з правоохоронних органів вони, як і всі, підлягають мобілізації" , — пояснив Роман Істомін.
Речник Полтавського ТЦК наголосив, що поліцейські не проходять військову підготовку під час служби в правоохоронних органах. Тому вони, як і цивільні особи, направляються у навчальні центри. Істомін наголосив, що навички стрільби та ведення наступальних або оборонних дій – різні поняття. І вмінь правоохоронців зазвичай недостатньо, тому передбачено навчання.
А добровольців, за словами представника ТЦК, зараз в Україні поменшало. Це явище набуло масового характеру у 2022 році, після початку повномасштабної війни. І ті, хто дійсно був мотивований захищати Батьківщину, вже долучився до ЗСУ.