єОселя: кому з українців доступний пільговий кредит на житло

2 года назад 0

У 2022-му році за ініціативою Президента була запущена програма пільгового іпотечного кредитування. Вона доступна окремим категоріям населення, список яких з часом розширюється.

Ця програма є гарною можливістю купити житло для українських громадян. Адже комерційні іпотечні кредити мають дуже високу відсоткову ставку. Середній українець може виплатити їх хіба що шляхом виграшу у . В той час як програма “єОселя” надає кредити всього під 3-7% річних.

  

Хто може отримати кредит через програму “єОселя”

Нагадаємо, пільгові кредити передбачають надання грошей на покупку житла за річною ставкою 3-7%. Величина кредитної ставки залежить від категорії отримувача. Найнижча відсоткова ставка встановлена для сімей військових та інших силовиків.

Загалом, право на пільгове кредитування мають:

Військові, нацгвардійці, правоохоронці, співробітники ДСНС, Генпрокуратури, СБУ та інших державних силових відомств, а також члени їх сімей. 

Внутрішньо переміщені особи, які офіційно оформили відповідний статус.

Учасники бойових дій, військові ветерани, особи, які отримали інвалідність внаслідок військових дій та члени їх сімей.

Сім’ї загиблих захисників та захисниць України. Зверніть увагу, до цієї категорії не входять громадяни, які вже отримали разову грошову допомогу за загиблого.

Медики, освітяни та науковці, які працюють у закладах державної чи комунальної власності. 

А також інші громадяни, житлові умови яких відповідають програмі. А саме, люди, які не мають житла чи розмір житлової площі яких не перевищує 52,5 кв. метрів на одну людину та ще по 21 кв. метр на кожного додаткового члена сім’ї. Зверніть увагу, що ця категорія має найвищу ставку за кредитом.

Після подання заявки всі умови, вказані заявником, ретельно перевіряються. Це може включати підтвердження основного місця роботи, статусу ВПО, прав володіння нерухомістю і не тільки.

Крім цього, для успішного проходження відбору, вищевказані громадяни повинні:

  • бути старше 18 років;

  • не приймати у інших програмах державної іпотеки чи лізингу;

  • не знаходяться в списку підсанкційних осіб чи реєстрі олігархів;

  • не мати у власності житлової площі або мають її у розмірі, що не перевищує 52,5 квадратних метрів на одноосібно проживаючого громадянина та +21 квадратний метр на кожного додаткового члена сім’ї.

При розгляді заявки не враховується нерухомість, яка перебуває на окупованих територіях або у районах ведення бойових дій.

Як подати заявку на кредитування через “Дію”

Подати заявку можна онлайн через портал “Дія”. Для цього достатньо виконати нескладні кроки:

Спершу треба зареєструватися на порталі “Дія” за допомогою BankID, електронного підпису чи Дія.Підпису. Якщо акаунт вже є — достатньо у ньому авторизуватися. Це стосується і громадян, які оформлювали акаунт через мобільний додаток “Дія”.

Далі перевірте особисті дані, вказані у вашому персональному кабінеті. Ця інформація буде автоматично передана банківській установі при оформленні заявки. Якщо дані неактуальні чи не відповідають дійсності — це може стати причиною відмови у кредитуванні.  

Відкрийте сторінку іпотечної програмі “єОселя”.

Серед представлених категорій громадян оберіть ту, за якою претендуєте на пільгову іпотеку. Будьте уважні, дуже важливо, щоб ваш випадок відповідав умовам участі у програмі. 

Заповніть інформацію про сімейний статус, чоловіка чи дружину та неповнолітніх дітей. Також вкажіть, який середньомісячний дохід має ваша сім’я.

Оберіть банк, до якого подаєте заявку, та вкажіть інформацію про житло, яке плануєте купувати.

Перевірте правильність заповнення заявки, підпишіть її електронним підписом та відправте на обробку.

Процес обробки заявки банком може зайняти до трьох робочих днів. Після цього з заявником зв'яжуться за допомогою вказаних у його акаунті контактів — телефону чи електронної адреси.