Українці будуть тримувати по дві пенсії: у 2023 році запроваджують накопичувальну пенсійну систему

1 год назад 0

В Україні планують запровадити у 2023 році обов'язкову накопичувальну пенсійну систему. Майбутні виплати громадянам фінансуватимуть три джерела: держава, роботодавець та співробітник. Громадяни отримуватимуть по дві виплати: із ПФУ та накопичувальної системи, запущеної в результаті реформи. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Глава українського уряду повідомив, що останніми роками спостерігається проблема із наповнюваністю Пенсійного фонду. Тому влада у 2023 році має намір запровадити у новому році обов'язкове пенсійне накопичення. Також заплановано реформу Фондового ринку та ринку капіталів.

"Реформа полягає в тому, що всі працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. Таким чином реалізуємо на практиці право кожного українця на гідну пенсію" , — зазначив Шмигаль.
Кошти надходитимуть із трьох джерел: внески роботодавця та держави в рівних частинах, а також добровільні внески самих працевлаштованих громадян.Реформа не стосуватиметься тих українців, які вже отримують пенсію. Наголошено, що впровадження обов'язкового пенсійного накопичення входить до ключових пріоритетів роботи Кабміну у новому році.

Нагадаємо, що за стандартами Міжнародної організації праці (МОП) нормальною вважається пенсія у розмірі не менше 40% звичного заробітку – наприклад, 4000 грн пенсії при зарплаті 10 000 грн. Однак в Україні виплати у відсотковому співвідношенні можуть виявитися нижчими – 2700 грн пенсії при зарплаті у 10 000 грн. При цьому економісти попередили, що з кожним роком розмір пенсії щодо зарплати зменшуватиметься.

Раніше повідомлялося, що