Українці масово ввімкнули обігрівачі: в «Укренерго» попередили про ситуацію в енергосистемі

2 часа назад 0

В Україні зростає споживання електроенергії. Енергетики пов'язують динаміку з похолоданням. Через зниження температури українці почали  масово використовувати обігрівачі , причому й у вечірні години, коли в країні  фіксується дефіцит струму .
Про це йдеться у повідомленні "". "Причина зростання споживання – подальше зниження температури повітря по всій території України та масове використання обігрівачів, зокрема у вечірній час" , – зазначили енергетики.

Вони підрахували, що сьогодні, 18 жовтня, о 9:30 ранку споживання струму було на тому самому рівні, що й попереднього дня. А ось  вчорашній вечірній максимум споживання виявився на 2,7% вищим за попередній.

"У години максимального споживання в енергосистемі  зберігається дефіцит потужності . Тому користуватися потужними електроприладами краще у період ефективної роботи сонячних електростанцій –  з 10:00 до 16:00 ",  – попередили в "Укренерго".

Також там зазначили, що через бойові дії та з інших причин в Україні станом на ранок 18 жовтня без світла повністю або частково залишилося  552 населені пункти . Нові знеструмлення через обстріл були зафіксовані в Донецькій та Харківській областях, а на Сумщині люди залишилися без електропостачання через технічні неполадки.

Скільки коштують обігрівачі в Україні Як показав  OBOZ.UA, попри настання холодів та підвищений інтерес українців до купівлі обігрівачів, ціни на них з кінця минулого опалювального сезону практично не зросли. Деякі варіанти навіть подешевшали.

У середині жовтня купити найдешевший повноцінний електрообігрівач можна  від 1200 грн , міні-"уфо" – від 510 грн, а "дуйчик" – від 428 грн. У продажу пристрої різних типів і з різними характеристиками, розраховані різні площі обігріву, тому цінові категорії теж дуже різняться.

Наприклад, стандартні  електроконвектори за період з 1 квітня по 15 жовтня 2024 року здебільшого  подешевшали . Найдешевше серед популярних моделей пропонують українську "Термію" – за 1671 грн, що на 4% менше, ніж навесні.

А ось вартість більшості популярних моделей настінних та підлогових  керамічних інфрачервоних панелей зросла на 2-6%. Обігрівач від VITALS при цьому подешевшав на 4% і виявився найдоступнішим з найпопулярніших варіантів –  1203 грн за панель.

Подорожчання в сегменті  інфрачервоних обігрівачів , які в народі прозвали "уфо", становило до 14%. Проте найдешевша модель серед популярних українців впала в ціні на 6%, у середньому до 510 грн.

Тепловентилятори , незважаючи на те, що більшість популярних моделей у цій категорії є "бюджетними", виявилися лідерами подорожчання у відсотковому обчисленні. Зокрема, модель, що найбільш купується, з весни зросла в ціні на 25%, до 1005 грн. При цьому дорожчі "смарт"-варіанти подешевшали.