Українці призовного віку у Німеччині зіткнулися з новими проблемами: «сірий паспорт» та заборона на проїзд

1 месяц назад 0

Що чекає на чоловіків у Німеччині?
Чоловіки за кордономПонад чверть мільйона українців призовного віку, які знайшли притулок у Німеччині, змушені повернутися додому.
Як передає  у результатах опитування серед чиновників федеральних земель, які публікує DW.
Так, у Німеччині спостерігається тенденція до посилення політики щодо українських чоловіків призовного віку. Тим, хто не має чинного паспорта, не видаються німецькі проїзні документи. Для його продовження їм рекомендується поїхати до України.
Виходячи з результатів опитування, багато чиновників федеральних земель, які опікуються видачею німецьких проїзних документів мігрантам, перестали видавати їх українським чоловікам призовного віку. Ключовою умовою отримання такого документа є наявність у заявника паспорта, виданого країною його походження.
У разі відсутності такого паспорта або якщо термін його дії минув, чиновники відмовляють у видачі проїзних документів. Свою відмову вони доводять існуючими нормами законодавства Німеччини.
"Імміграційна влада землі Гессен послідовно застосовують федеральне законодавство, не видаючи українським чоловікам призовного віку німецькі проїзні документи, які їх замінюють",  — заявили в Міністерстві внутрішніх справ землі Гессен.
При цьому в Німеччині існує альтернативний варіант для іноземців із простроченими паспортами – так званий "сірий паспорт". Це є тимчасовий документ, який може замінити звичайний паспорт. Однак отримати "сірий паспорт" можна лише за певних умов. Головне з них – неможливість оновити свій національний паспорт у країні походження.
Тобто німецьке законодавство визнає пріоритет у видачі таких документів за країною, з якої походить мігрант. Наразі німецькі чиновники не бачать перешкод для того, щоб українці поїхали додому, та отримали там новий паспорт.