Українським чоловікам за кордоном без військових документів паспорти не видаватимуть

2 месяца назад 0

30 червня 2024 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України №648 від 4 червня 2024 року, яка регламентує оформлення та отримання документів українцями, які проживають за кордоном.

Після ухвалення Верховною Радою 11 квітня нового закону про мобілізацію уряд  надання адміністративних послуг за кордоном для чоловіків призовного віку. Відповідно до постанови Кабміну від 23 квітня, існувала заборона пересилати чоловікам призовного віку українські внутрішні і закордонні паспорти за межі України, вони могли отримати документи лише на території України.

Нова Постанова ці обмеження скасувала. Чоловіки призовного віку, які перебувають за межами України, відтепер мають можливість у закордонних відділеннях ДП «Документ» оформити паспорт громадянина України — як внутрішній, так і закордонний. Але є обов’язкова умова — наявність у них військово-облікових документів. Це можуть бути посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

«Оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у зазначених осіб військово-облікових документів. Перевірка дійсності військово-облікових документів проводиться відповідно до законодавства» , – йдеться у постанові.

Отже, якщо військово-обліковий документ відсутній як такий, втрачений або дані не оновлені, то отримати консульські послуги чоловік не зможе.

Керівниця громадської приймальні Херсонського фонду Милосердя та здоров'я, юристка Олена Старюк звертає увагу, що в новій постанові не йдеться про те, що для отримання закордонного паспорта чоловікам призовного віку потрібно буде повертатися в Україну, як це було передбачено в попередній постанові. А оновити військово-облікові дані громадяни за кордоном можуть через мобільний застосунок «Резерв+». Електронний військовий документ має таку саму юридичну силу, як і паперовий.

ВАЖЛИВО! Електронний військово-обліковий документ має бути сформованим  до звернення до консульської установи. Якщо він старіший, то перед зверненням його варто заново сформувати наново.

Друге, на що вказує юристка, стосується тих чоловіків, які подавали заявки на паспорти до вступу в силу закону про мобілізацію. В постанові сказано, що пред’являти військово-обліковий документ потрібно як при подачі заявки, так і при отриманні паспорта, тож без оновлених даних чоловікам навряд видаватимуть вже готові документи.

Варто зазначити, що нові правила є тимчасовими. Вони діятимуть до прийняття Закону про адміністративні послуги для громадян України за кордоном, але не більше 6 місяців з дня набрання чинності цією постановою (30 червня).

В яких випадках військово-обліковий документ чоловіку не потрібен

Тим чоловікам за кордоном, хто не має дійсного закордонного паспорта і планує повернутися в Україну, військово-обліковий документ поки що, консульство надає йому так званий «білий паспорт» — тимчасову посвідку на повернення в Україну, яка діє 3 місяці. Також не вимагається військових документів, якщо чоловік оформлює паспорти не для себе, а для своїх дітей.

Українцям за кордоном (без урахування статі та віку) доступні такі послуги:

  • Оформлення паспорта громадянина України:

    • вперше після досягнення 14-річного віку;

    • при набутті громадянства України за народженням, наприклад, коли батьки є громадянами України (відповідно до ст. 7 Закону України «Про громадянство України»);

    • для осіб, які виїхали за межі України з 24 лютого 2022 року та оформлюють паспорт вперше після досягнення 18-річного віку (зокрема без подання документів з фотозображенням особи, виданих уповноваженими органами, установами, організаціями. При цьому факт виїзду особи за межі України з 24 лютого 2022 р. має бути підтверджений документами з відміткою про перетинання кордону країни перебування або іншими документами, що підтверджують такий факт);

    • при втраті або викраденні паспорта;

    • у випадках, передбачених постановою Кабміну №302 (наприклад, зміна інформації у паспорті, виявлення помилки, закінчення строку дії тощо);

    • для осіб, які постійно проживають за кордоном.

  • Обмін паспорта громадянина України.
  • Оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

  • Обмін паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Терміни виготовлення та зберігання документів

Паспортний сервіс ДП «Документ», розміщений за кордоном, має видати паспорт громадянина України у строк, що не може перевищувати 3 місяців з дня подачі заяви-анкети.

Готові документи зберігаються також протягом 3 місяців у відповідному підрозділі та направляються назад в Україну по закінченню терміну.

В яких країнах працює ДП «Документ»

На сьогоднішній день за кордоном працюють 13 центрів «Паспортний сервіс» ДП «Документ», де можна отримати необхідні послуги — в Іспанії (Валенсія, Мадрид), Італії (Мілан), Німеччині (Берлін, Кельн, Мюнхен), Польщі (Варшава, Вроцлав, Ґданськ, Краків), Словаччині (Братислава), Туреччині (Стамбул) та Чехії (Прага). Адреси всіх центрів ДП «Документ» за кордоном можна знайти на.

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефоном: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: .

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Лариса Жарких,