Унікальна операція порятунку з окупованих Олешок: жінка вийшла на Антонівський міст, а український дрон вказав їй шлях

3 месяца назад 0

Лінія фронту в Херсонській області. Ілюстрація: deepstatemap.live
Українські захисники допомогли евакуюватися жінці з тимчасово окупованої території. Вона вийшла на підконтрольну Україні територію через Антонівський міст у Херсонській області, для цього вона показала український паспорт на камеру дрона. Про це військовослужбовці Сил оборони Херсона розповіли телеканалу .

Дроном керував аеророзвідник Макс.

“Жінка дійшла до межі, куди можна було дійти. Постояла кілька хвилин, і вже почала розвертатися, щоб повертатися назад. І тут вона почула, що над нею висить дрон. Вона зрозуміла, як потрібно себе проявити: дістала паспорт України та показала його на камеру”, — сказав він.
Коли всі тонкощі було враховано, визначили час і місце, з якого проводилася евакуація. Дрон летів перед жінкою і показував, куди їй прямувати. До призначеного місця підплив човен, на якому й евакуювали жінку. Після прибуття на підконтрольну територію її передали медикам батальйону.

За словами жінки, щоб потрапити на вільну територію України, вона їхала з Бєлгорода спершу до окупованого Криму, звідки добиралася до окупованої частини Херсонської області: з Джанкоя поїхала на Скадовськ, зі Скадовська автобусом дісталася до Раденська, а вже з Раденська йшла пішки в напрямку Олешок. На півдорозі її підвезли окупаційні війська — до в’їзду в Олешки.

В Олешках жінка винайняла кімнату для ночівлі, й наступного ранку почала йти в напрямку правобережжя Херсонщини.

“Це дуже небезпечно, ризиковано. Багато сил і волі потрібно для такого шляху. А жінка взяла і зробила. Найбільш небезпечно було те, що її міг помітити ворожий коптер і завдати вогневого удару, або коригувати вогонь. Добре, що все закінчилося добре”, — зазначає військовослужбовець Макс.
Військовослужбовець Балу займався безпосередньо евакуацією. Він каже, що ризиків було багато — як для жінки, так і для українських військових.

“По тобі може працювати все — міномети, ствольна артилерія, FPV-дрони, “мавики” зі скиданнями. У тебе може прилетіти що завгодно і дуже швидко. Ризики, звісно, були. Але ми розуміли, що там перебуває цивільна особа, ми вийшли та виконали чітко наказ”,  — наголосив він.
Військові вважають, що росіяни спеціально пропустили жінку на міст, щоб виявити українських бійців. І окупанти не розраховували, що військовослужбовці зможуть врятувати її.

“Вони, найімовірніше, хотіли побачити точки, з яких можуть вийти наші військовослужбовці, і забрати жінку [назад]. Також хотіли простежити, яка наша буде реакція в принципі: чи підемо, чи не підемо, чи зможемо забрати її, чи не зможемо. А ми їх дуримо”,  — зазначають бійці Сил оборони Херсона.
“На моєму досвіді це не вперше, були різні історії. Але, як і будь-яка з таких історій, ця досить унікальна. Вона унікальна, перш за все, для цієї жінки, яка вийшла з окупації. Вона унікальна для нас, для особового складу, який виконував поставлені бойові завдання з порятунку мирної мешканки”, — додав військовослужбовець Володимир.