Унікальний острів на Херсонщині

4 года назад 0

На Херсонщині є місця — привабливі для туристів і корисні для судноводіїв. Так, на острові Джарилгач, що у Скадовському районі Херсонської області функціонують одразу 2 маяки.
Два маяки — темний і світлий – розташовані недалеко один від одного на острові Джарилгач. Перший маяк було побудовано у 1902 році. Зараз він не функціонує. До нього приходить багато туристів.
На початку минулого літа до цього маяка можна було підійти впритул, наприкінці його огородили колючим дротом. Громадська організація "Труханівська Січ" заявила про намір його реставрувати. Нині реставраційні роботи не розпочались.
Телефоном ми звязалися з головою Громадської організації "Труханівська Січ Коло Медіа" Миколою Бондарем: " Цього року зайшли на острів до самого маяка. І ми дивилися, як вела себе дамба. Ми складали мішки з піском для того, щоб затримати час можливого знищення морем. Власник – це Держгідрографія. У них є на сьогоднішній день спроби закласти в бюджет кошти на наступний рік на капітальне будівництво і фактично відновлення, реставрацію, і укріплення, безумовно.
Наші колеги і представники громадської організації, і ті, з ким ми співпрацюємо, які готові на волонтерських засадах брати участь у реставрації. Зокрема. і спеціалісти, які зараз розробляють можливість, як це реставрувати. Нажаль, на місцевому рівні довгий час не було розуміння, чому його не можна переносити. Фактично, переносити – це означає знищити ", — розповів Микола Бондар.
Джарилгацький маяк в управлінні Держгідрографії. Виконуючий обов’язки начальника державної установи Дмитро Падакін розказав коли і за яких умов можуть почати реставрацію: " Спільно з морською адміністрацією під керівництвом Звягінцева Сергія Борисовича та Держгідрографією було прийняте рішення по реставраційному ремонту старої вежі Джарилгацького маяка. І в подальшому ввести його в експлуатацію у штатному режимі роботи цього об’єкту. Тобто в цьому році будуть здійснені проєктні роботи з реставрації. Тому все йде за планом. І з Морською адміністрацією це погоджено ".
Новий маяк на острові Джарилгач — чинний. Владислав Чеботарьов — провідний фахівець з рекреації Національного природного парку "Джарилгацький": " Новий маяк був побудований був у 1997 році, він замінив старий маяк, так як він майже біля води і 95 років він пропрацював, вже вийшов із ладу. Побудували углиб острова новий маяк для навігації суден, тому що порт працює, кораблі вантажні проходять повз острів Джарилгач, і щоб вони не сіли на мілину, саме існує цей маяк ", — розповів Владислав Чеботарьов.
Про функції маяків нам розказав завідувач кафедри "Управління судном" Херсонської державної морської академії, моряк дальнього плавання Олег Товстокорий: « З давен, коли люди почали плавати в морі, місце, де вони знаходяться. На моір трохи не так, як на вулицях, там кругом вода. Для цього вони мали прив'язуватися до берегової лінії. Берегову лінію просто так не намалюєш, а от деякі визначні точки можан позначити і люди позначали їх і частіше всього ставили маяк. Маяк, крім того, що його видно вдень, ще й вночі він посилає світло ».

Джарилгач омивається різними затоками – Каркінітською і Джарилгацькою. Довжина острова 42 км. Ширина 5 км 600 м. Олег Товстокорий додає, таких як Джарилгацький у Херсонській області 3 маяки: Джарилгацький маяк стоїть на східному краю острова Джарилгач і показує вхід з Картенітської затоки в Скадовську затоку і підхід до порту Скадовськ. Я його добре пам'ятаю і знаю, бо працював на Товариші і ми заходили туди часто. Я знаю, що він був збудований за технологією відомого французького інженера Ейфеля.
Крім нього, до речі, у Херсонській області ще 2 маяки збудовані за цією технологією. Використовуються, служать нам на користь – це передній і задній знаки Станіславо-Джигольського створу. Хто підходить з моря на Херсон, буде ним користуватися. Джарилгацький маяк зараз вже переведений в розряд колишніх маяків, але це історія і було б непогано, якби він зберігся. Не знаю, чи буде він використовуватися як маяк, але як пам'ятка історії – це було б потрібно".
За матеріалами Суспільне. Херсон