З 1 вересня українцям припинять виплачувати компенсацію за розміщення переселенців

4 недели назад 0

В Україні з початку війни діє програма "Прихисток", в рамках якої українці, які дали притулок переселенцям, отримують виплати від держави. Але з 1 вересня допомогу буде припинено.
На початку повномасштабного вторгнення РФ тисячі українців змушені були залишати свої будинки у пошуках безпечного житла. На допомогу їм прийшли їхні співвітчизники, які надали безкоштовно квартири або будинки внутрішньо переміщеним особам. Держава вирішила підтримати таких відповідальних громадян та виплачувала їм по 450 гривень за кожного переселенця.
Але з 1 вересня 2024 року виплати скасують. Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій під час виступу на заході "Аналіз виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року" заявив, що після серпня надання допомоги буде заморожене.
"За програмою "Прихисток" основне джерело – це кошти, які ми отримуємо від міжнародних партнерів. На жаль, на сьогоднішній день можливості підтримувати проект немає, тому ми запропонували внести зміни до постанови, яка регулює порядок видачі цієї компенсації, та передбачили механізм тимчасового призупинення" , – зазначив Роман Усенко.
Він також додав, що програма довела свою ефективність, тому планів про повну відмову від неї немає. Представник Мінреінтеграції каже, що як тільки буде знайдено кошти, проект буде відновлено. А поки що серпень – останній місяць виплат компенсації.
І місцеві адміністрації вже почали розсилати повідомлення про те, що останню заяву про розміщення переселенців потрібно подати на початку вересня.