Затримки пенсії, постійні обстріли та бездіяльність окупаційної влади — реалії Лівобережжя

4 недели назад 0

Проросійські та пропагандистські канали продовжують публікувати різні новини з окупованих міст та сіл Херсонщини. Під цими публікаціями часто-густо з’являються негативні коментарі від мешканців громад. Так, зокрема користувачі жаліються на постійні затримки пенсії, скорочення заробітної плати й навіть на відсутність товарів першого вжитку.

Нова Каховка.City проаналізувала думки мешканців, аби з’ясувати які проблеми існують на окупованому Лівобережжі Херсонщини.

Занепад зелених насаджень Не менш важливою є проблема зелених насаджень в окупованих містах. Так, наприклад, одна з місцевих жительок закликає інших поливати квіти, дерева та кущі самостійно.

“А води не хочете поставити? У місті зникають чагарники, квіти й дерева. Рятуймо наше зелене місто! Гуляючи ввечері кожному можна взяти пляшку води, і завдяки їй врятувати якийсь кущик чи троянду. У КПП сказали немає бензину”,  — зазначає вона в пабліку “Нова Каховка”.

За словами Галини, комунальні служби не поливають зелені насадження через дефіцит палива в місті. Затримки пенсії

Отримати пенсію на окупованих територіях стало надзвичайно важко. Так, наприклад, у МФЦ Генічеська (прим. — Многофункциональный центр предоставления государственных и муниципальных услуг) документи людей просто гублять.

Що стосується соціальних виплат — теж не все так чудово. Мешканці, яким пощастить, отримують суму нижче прожиткового мінімуму.

“Вічно бардак повний. Нікому нічого не доведеш. Щось запитати чи взнати — неможливо. Усім підряд соціалка навіть нижче прожиткового мінімуму. Головне — гарно розповідають”,  — пише користувач.


Відновлення будинків

Проросійські телеграм-канали часто публікують відповідні світлини та відео, на яких нібито відбудовують пошкоджене від обстрілів житло. Проте далеко не всім пощастило так, як мешканцю Райського.

“А скільки в місті дахів та вікон без ремонту? Намагаємося додзвонитися — все марно…”  — пише Валентина.

Якість товарів першого вжитку

Так, користувачі мережі Telegram запевняють, що проблема виникла навіть з пральним порошком. Якість російських товарів вражає, а українське економлять і шукають схожі аналоги.

“Добрий день! Хтось хвалив порошок пральний. Напишіть назву, бо все що не куплю — фігня. Залишився ще український, але на одне прання”,  — говорить Олена.

Ідеться про пральний порошок фірми “Peros”, виготовлений у Туреччині.

Проблеми з заробітною платою

Мешканці окупованих територій продовжують скаржитися на відсутність заробітної плати. Раніше т.зв. міністерка фінансів Херсонської області Юлія Рассадіна зазначила з іронічною посмішкою, що всі зарплати бюджетникам вже виплатили. Зокрема гроші, за її словами, першочергово отримали вчителі, лікарі, працівники культурної та соціальної сфер.

“Звернення до СК рф (прим. — Слідчий комітет)”, — пише Л. — нічого не дає".

“Щось вони брешуть”, — пише користувач Олексій.

“Так, виплатили… Спитайте у працівників гуманітарки, як їх гарно кинули за липень і як кинуть за серпень, — зазначав інший і додавав: —  Народ, якщо хтось захоче працювати в гуманітарному штабі, не йдіть. Вас там кинуть”.

За словами користувачки Надії, працівникам комунальних служб зменшили заробітну плату — ще й затримують. Таким чином, російські чиновники вже знають як красти бюджетні кошти.

А в групі “Каховка” й взагалі зазначають, що з 1 вересня лікар-хірург звільнився з роботи. Як тепер людям отримувати медичну допомогу — невідомо.

Байдужість російських служб щодо пожеж від обстрілів

Так, у Дніпрянах унаслідок обстрілу сталася пожежа в одному з будинків. Як ідеться в повідомленні проросійського пабліка, співробітники райадміністрації почали гасити вогонь ще до приїзду “МЧСників”. Проте користувачі дотримувалися іншої думки:

“Ще один будинок згорів на вул. Садовій. Ніхто не приїхав гасити вогонь, а мешканці самі не впоралися”,  — зазначає Оксана.

“У нас на першу і другу Основу давно ніхто не приїжджає. Своїми силами загасити неможливо, ще й води часто немає”, — пише Ігор.

Новокаховці чекають на ЗСУ

Попри окупацію тривалістю майже три роки, переслідування та катівні, новокаховці продовжують ділитися своєю проукраїнською позицією. Так, навіть у коментарях проросійського каналу люди мріють про перемогу, мирне життя і борщ зі сметаною.

“Мрію, щоб після перемоги, ми зустрілися всі в місті й обійнялися. А я зварю борщу повну каструлю!” .— пише Ігор.

“Червоного борщу зі сметаною” , — відповідає йому Олена.