Злодійкуватий головний хірург окупованого лівобережжя йде на «сво»

6 часов назад 0

«Головний хірург Херсонської області залишає свій пост і йде на СВО, — повідомив окупаційний телеканал «Таврия». — Лікар приїхав добровольцем у Херсонську область у 2023 році, залишивши свій пост у Республіці Крим. Працював у Генічеській лікарні. Тепер же медик продовжить виконувати свої обов’язки, допомагаючи бійцям на передовій».

Едуард Гаптракіпов, про якого йде мова, ледь не пустивши сльозу, розповів пропагандистам: «Не щодня такі рішення приймаються, але мінохорони здоров’я підтримало і тепер чекають назад» .  «Ним були врятовані багато постраждалих від обстрілів ЗСУ» , — ледь не заплакали разом з хірургом спеціалісти, судомно перебираючи кандидатури тих, хто хоч якось зможе замінити «цінного спеціаліста» у Генічеську.

«Постраждалих від обстрілів ЗСУ» обговорювати не будемо (як можна обговорювати тих, кого нема?), а от на фразі «приїхав добровольцем… залишивши свій пост у Криму» варто зупинитись. «Добровольцем» колишньому головному лікарю Ленінської центральної районної лікарні Едуарду Гаптракіпову довелось приїхати через те, що у Криму проти нього було порушено кримінальну справу за перевищення посадових повноважень при здійсненні закупівельної діяльності! Іншими словами, в окупований Генічеськ головлікар просто втік.

З деталями справи, підкріпленими документально, і досі можна ознайомитись на інтернет-ресурсі «Ридус». Мова йде, по-перше, про придбання медичних масок і шкірного антисептика за завищеними цінами і нецільовому використанні коштів. Медичні маски керівництво лікарні купувало за найвищою ціною контракту у 940 тисяч рублів, чим необґрунтовано зробило закупівлю дорожчою. 700 одиниць парфюмерно-косметичного засобу також було придбано за завищеною ціною у 1,36 мільйонів рублів (ціна одного літра склала 2 тисячі рублів). Головлікар тоді отримав підписку про невиїзд. Згодом суд відсторонив його від посади.  «Приводом для прийняття кадрового питання стали численні звернення громадян зі скаргами на головлікаря і недавня перевірка фінансово-господарської діяльності закладу у частині необґрунтованого завищення персональних коефіцієнтів при нарахуванні заробітної плати адміністративно-керівному персоналу» , — писав у 2022 році ресурс, нагадуючи, що два роки перед тим Гаптракіпов вже був замішаний у справі з придбанням контрафактного томографа, схему якого розкрила ФСБ.

Втікши до окупованого Генічеська, злодій навіть зовнішність змінив: схуднув, відпустив вуса і бороду та став носити окуляри з шапочкою. А щоб до нього і підступитись не могли з «зайвими» запитаннями, керував медоглядом призовників. Але, мабуть, кудись таки вліз, раз довелось аж на фронт тікати. Хоча хитрий хірург міг лише пообіцяти це зробити, а сам сховається у рідному Башкортостані.

Борис ВИНОГРАДОВ,