«Зняли українські прапори та стріляють без попередження»: очевидці — про ситуацію у Новій Каховці

2 года назад 0

Жителі Херсонщини кажуть, що 26 лютого був найскладнішим днем з початку повномасштабної війни з Росією. Війська РФ захопили місто Нова Каховка, а  територія біля Каховської ГЕС наразі є "гарячою точкою", оскільки це стратегічно важливий об'єкт. 

Як повідомив Суспільному міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко,  зараз місто перебуває повністю під контролем російських військ. Вони захопили міськвиконком, зняли всі українські прапори з будівель. Також війська РФ зайняли парк вздовж набережної Дніпра та  ведуть обстріли протилежного берега. Крім того, в Каховку з окупованого Криму прибула додаткова військова техніка РФ.

"Люди сидять у підвалах. Базуються російські військові в інтернаті у Новій Каховці, де раніше стояла українська військова частина", — розповів він.

Очевидець Микола (ім'я змінено) розповів, що 26 лютого у Каховці весь день велися обстріли. 

"Таких страшних ще не було. Ситуація дуже ускладнилася тим, що російські солдати загнали до паркової зони бойову техніку, тобто вона вже у місті. Тотально перевіряють усіх щодо зброї. Є жертви серед городян. До місцевої лікарні звозять своїх поранених солдатів. Сьогодні пригнали багато нової техніки", — розповів житель міста.

Інша місцева жителька Каховки Олена (ім'я змінено) розповіла Суспільному, що місті продовжуються обстріли, а на Каховській ГЕС розміщено російський прапор.

"Близько 18:00 у суботу кілька гелікоптерів прилетіли з боку Криму. Чути були удари з боку сіл Козацьке та Веселе (з іншого боку ГЕС), а також із Шилової балки (розвилка з поліцейським КПВВ — ред.). Після цього почався страшний обстріл, у нас тремтіли вдома, ми третій день живемо як у пеклі. Все місто в техніці РФ, вдень було затишшя, а зараз готують регулярно. Вони у лісах навколо Нової Каховки" , — каже жінка.

Також, за її словами,  російські військові погрожують людям автоматами.

"Мама подруги працює в магазині біля військової частини, де зараз знаходяться росіяни, сьогодні вони вийшли на роботу, щоб відкрити магазин і дати людям їжі. Під'їхали російські війська, наставили на них автомати та сказали негайно закрити магазин. Вони зачинили та втекли", – розповідає Олена.

За її даними, у селах Веселе та Козацьке з іншого боку ГЕС зараз відсутнє електропостачання. Виїхати з Каховки неможливо, а цивільні автомобілі розстрілюють. 

"У бік Шилової балки їздить постійно туди-сюди російська техніка. Біля ГЕС та вздовж Дніпра стоять "Гради" та ведуться постійні обстріли" , – розповідає мешканка Каховки.

А очевидиця  Катерина  (ім'я змінено) каже, що світла та води немає у Генічеську та Новоолексіївці.

"Із Криму вчора прийшла велика колона танків. Така велика, що складно порахувати кількість. Поряд із кордоном, в області Джанкоя демонтують АЗС та магазини. У тому регіоні до понеділка закриті всі школи та дитячі садки", – розповіла вона.

За словами очевидиці Марії  (ім'я змінено), у місті Таврійськ, що за 5 кілометрів від Нової Каховки, російські війська стріляють у мирних жителів.

"У нас почали стріляти у мирних жителів, які їм перечать", — розповіла жінка.