Олег Дорощук став чемпіоном України у конкурентному фіналі стрибків у висоту, Андрій Проценко — поза топ-3

2 месяца назад 0

Як минув фінал чемпіонату України зі стрибків у висоту. Вечірня сесія чемпіонату України з легкої атлетики закінчилася змаганнями у чоловічих стрибках у висоту. Цей фінал виявився одним з конкурентних: за результатами кваліфікації туди відібралися обидва медалісти Євро-2024, Владислав Лавський та Олег Дорощук. З ними за нагороди боролися Андрій Проценко, 5-разовий володар титулу, а також Вадим Кравчук та Дмитро Нікітін, призери цьогорічного чемпіонату України в приміщенні.
Крім здобуття медалей чемпіонату України, українські стрибуни змагалися за виконання олімпійського нормативу. Для цього вони повинні були взяти планку 2.33 метри.

Як минув фінал чемпіонату України у чоловічих стрибках у висоту? Першою сенсацією фіналу став виступ Андрія Проценка. Взявши висоту 2.00 м з другої спроби, український стрибун у висоту відчув проблеми на планці 2.10 м, яку взяв лише з третьої спроби.
Втім, поборотися за медаль Проценко не зміг — припинив виступи вже на планці 2.15 м. І таким чином вперше з 2017 року залишився поза подіумом — з того часу чотири рази поспіль ставав чемпіоном.
Висота 2.15 м стала заключною і для Вадима Кравчука, який випередив Проценко лише завдяки меншій кількості спроб. Відтак до топ-3 увійшли Лавський, Дорощук та Нікітін.
Нікітін став бронзовим призером, завершивши виступи з результатом 2.20 метра. А ось Лавський та Дорощук дісталися до висоти 2.23 метра.
Лавський припинив виступи достроково: після другого стрибка на 2.26 м вирішив не продовжувати змагання. Як повідомив стрибун в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт у Львові, причиною став стан покриття та рішення убезпечити себе від травми.
"Не продовжував змагання, бо гума волога і страшно трішки вставляти ногу на такій швидкості. Коли сухо, то можна на швидкості пробігати, вставляти і стрибати. Трішки погода завадила, але добре, що дощу не було, це круто. А так — трішки поберіг себе на наступні змагання" , — сказав Лавський.
Чемпіоном України став Олег Дорощук, який висоту 2.26 метри подолав. Стрибун поступово наближався до виконання олімпійського нормативу, але не зміг взяти і 2.29 м — як і на чемпіонаті Європи.
"Результат знову 2.26 м, наче у мертву точку б'ю, — розповів Дорощук в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Не можу якось за технікою скласти все те, що виходило на тренуванні. Через це і незадоволений. На що готувався? Як я вчора і казав, [готувався на 2.33 м], план не змінюється. Це реальний результат, на який я фізично та психологічно налаштовуюся. Але не складається поки що". "Так вийшло, що це я став [чемпіоном]. Бо це не я так високо стрибав — чесно кажучи, суперники не дуже високо" , — додав Дорощук.
Чемпіонат України з легкої атлетики. Стрибки у висоту, чоловіки, фінал (топ-5) Олег Дорощук (Кіровоградська область) — 2.26 мВладислав Лавський (Львівська область) — 2.23 мДмитро Нікітін (Житомирська область) — 2.20 мВадим Кравчук (Львівська область) — 2.10 мАндрій Проценко (Херсонська область) — 2.10 м