До уваги платників Херсонщини: при бажанні змінити систему оподаткування - подайте заяву до 15 вересня 2017 року

До уваги платників Херсонщини: при бажанні змінити систему оподаткування — подайте заяву до 15 вересня 2017 року

7 лет назад 0

Відповідно до п.п. 298.1.4 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, подавши заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Тобто, для переходу на спрощену систему оподаткування з IV кварталу п.р. заява подається до 15.09.2017 включно. Такий перехід можливий тільки один раз протягом календарного року (п.п. 298.1.1 ст. 298 ПКУ).

Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів:

—  особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
—  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
—  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб;
— державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця з урахуванням вимог п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, платником дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Водночас, зареєстровані в установленому порядку новостворені фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем їх реєстрації. Платниками третьої групи єдиного податку, яка не передбачає сплату ПДВ, можуть стати «новачки» з дня їх державної реєстрації, які протягом 10 днів з дня їх державної реєстрації подали заяву щодо обрання та ставки спрощеної системи.

За інформацією прес-служби Головного управління ДФС у Херсонській області
Автор: Тимощук Олег, Департамент з питань внутрішньої та інформаційної політики ХОДА