Чиновники Херсонської ОДА лобіюють лікарські препарати від COVID-19

3 года назад 0

В розпал пандемії в Україні рекламують неіснуючі ліки від коронавірусу, а чиновники Херсонської ОДА вдалися до лобіювання лікарських препаратів.

3 серпня 2020 року пресслужба Херсонської обласної державної адміністрації зробила розсилку по всім регіональним ЗМІ з проханням розмістити публікацію рекламного характеру, зокрема мовиться про ліки від COVID-19, які виробляються на ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ».

Також подібний матеріал опублікований Марією Івкіною, працівницею Херсонської ОДА, на офіційному сайті.

У повідомленні йдеться: «…Препарати рослинного походження «Корвітин» та «Квертин» (діюча речовина – кверцетин) здатні захищати клітини від загибелі і зменшувати агресивну імунну відповідь, яка спостерігається у пацієнтів з коронавірусом…Попередні результати випробування демонструють позитивний їх вплив на перебіг хвороби, адже всі пацієнти, що їх отримували, одужали».

Далі по тексту читачам рекомендують препарат під назвою «Ремдесевір»: «Лікарський засіб був спочатку розроблений Gilead Sciences для боротьби з лихоманкою Ебола, а пізніше показав ефективність у боротьбі з коронавірусом. У кінці липня продаж препарату дозволила Європейська Комісія. Раніше про придбання «Ремдесевіру» заявили Сполучені Штати Америки. Українське Міністерство охорони здоров’я також підтвердило, що веде перемовини про можливість закупівлі препарату».

Як повідомили «Першому регіональному» у Департаменті здоров’я Херсонської облдержадміністрації, жодних доручень публікувати матеріали про ліки від COVID-19 не давали.

Подібну публікацію ми розцінюємо, як лобіювання приватних інтересів чиновниками, зокрема у просуванні конкретного лікарського засобу конкретного виробника, оскільки за журналістськими стандартами у матеріалах мають згадуватися не лікарські препарати, а діюча речовина.

Навіть згідно з медичною реформою лікарям радять виписувати не ліки, а діючу речовину препарату, а фармацевт пропонує покупцю перелік доступних ліків на вибір.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли пресслужба Херсонської ОДА використовує офіційний сайт органів державної влади для поширення інформації рекламного характеру. 

Минулого тижня пресслужба Херсонської ОДА також розсилала матеріал від ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ». 

Зазначимо, що сайт органів державної влади має використовуватися винятково для інформування громадян про діяльність чиновників, а не для нав’язливої реклами, яка несе в собі корупційні ризи, а ще маніпулює свідомістю людей під час пандемії.

Елеонора Гуськова