Для лікування хворих на ковід-19 на Херсонщині не вистачає кисню 

3 года назад 0

Передбачені на його закупівлю кошти керівництво держави у прямому сенсі закатало в асфальт.

З нестачею кисню для лікування хворих на ковід-19 стикнулись у Новій Каховці. Про це повідомив перший заступник міського голови Олег Тарабака.

— Зараз у нашій лікарні перебуває 30 хворих на ковід-19, ще 57 лежать із пневмонією. Також 215 хворих на ковід-19 перебувають на амбулаторному лікуванні, ними опікується Центр первинної медико-санітарної допомоги. Але тут є найбільша проблема — кисень. В Україні є лише два заводи, які виробляють його для медичних потреб: у Львові та Дніпрі. Однак їх постачають інші фірми — з Дніпра та Житомира. Херсонська облдержадміністрація зараз домовляється, щоб мати можливість отримувати медичний кисень напряму з дніпровського заводу, — розповів він на сесії Новокаховської міськради 17 листопада.

Просто під час цієї сесії стало відомо про смерть від ковіду-19 депутата міськради 7 скликання та обраного депутата міськради 8 скликання від партії “Нам тут жити!”, знаного в місті підприємця та забудовника, 66-річного Павла Розломія. За словами міського голови Володимира Коваленка, у важкому стані в лікарні також перебуває дружина померлого депутата.

— Восени ми постійно констатуємо кількісне зростання хворих на коронавірус. Інфекційне та кілька інших відділень нашої лікарні повністю заповнені пацієнтами. На випадок збільшення хворих ми плануємо підготувати неврологічне відділення. Також взяли 40 ліжок і матраців з нашого підрозділу територіальної оборони для розміщення стаціонарного наметового шпиталю на майданчику за дитячим інфекційним відділенням, — повідомив Володимир Коваленко.

Він розповів, що міськрада навесні і влітку виділяла чимало коштів для підготовки системи охорони здоров’я до протидії коронавірусу. 

— Проте найближчим часом треба буде додатково виділити кошти, бо є потреба на закупівлю масок і спецодягу. Також до нас має надійти державна субвенція на кисень розміром 400 тис. грн, — додав міський голова.

Нагадаємо, що протягом року з коронавірусного фонду в Україні витратили більше 30 млрд гривень. Щоправда, більша частина цих коштів пішла зовсім не на медицину. Приміром, понад 16 млрд грн витратили на ремонти та будівництво доріг у рамках президентської програми “Велике будівництво”, які вважаються “заходами на запобігання спалахів ковід-19”, а майже 2,5 млрд грн надали Міністерству внутрішніх справ. 

Водночас Національній службі здоров’я України, за інформацією її в. о. голови Андрія Віленського, не вистачає майже 5,6 млрд грн на оплату медичним закладам, які мають договори на лікування пацієнтів із ковід-19 у стаціонарі.

Олег БАТУРІН.