До прийому ковідних хворих херсонський кардіоцентр не готовий

3 года назад 0

На Херсонщині влада готується запускати вже й третю чергу медичних стаціонарів під розміщення ковідних хворих. Але публічні заяви про це є, а конкретних кроків у цьому напрямі немає. Скажімо, у третю чергу потрапив і обласний кардіоцентр, що дуже здивувало тамтешніх лікарів та медсестер. Адже пульмонологічних хворих у колишньому кардіодиспансеру нікого не приймали. І відповідно, умов для них не створювали.

Трубопроводи для кисню у херсонському кардіоцентрі є тільки у блоці інтенсивної терапії всього лише на вісім ліжко-місць. А враховуючи, що під пацієнтів із коронавірусом збираються відвести до 60 місць з наявних 96, потрібно терміново купувати кисневі концентратори. Вони також відсутні, як відсутнє й сховище для зберігання кисню. Під нього облаштували тільки рампу на вісім балонів – для потреб закладу зараз цього вистачає. Та якщо шпиталізувати сюди ковідних хворих, під кисень потрібно встановлювати кріоциліндр. А він відсутній, і відсутні кошти на його придбання.

— Щойно почули, що кардіоцентр можуть використати для шпиталізації пацієнтів,у яких виявили COVID-19, одразу ж підготували й відправили у облраду та облдержадміністрації листа із переліком того обладнання, що потрібно купити, включаючи 230 тисяч гривень на мережу кисневих трубопроводів. Тоді прийшла відмова – кошти з «ковідного» фонду виділити не можемо, позаяк ви не приймаєте пацієнтів із коронавірусом. А як тепер бути? – здивований директор обласного кардіоцентру Олег Мазуряк. 

Однак найгірше те, що у цьому стаціонарі технічно неможливо «розвести» потоки хворих. Для них є лише одні сходи й один ліфт. Тобто пересуватися по ним повинні і люди з коронавірусом, і ті, хто лікується від серцевих та судинних недугів. Однак зараз до кардіоцентр шпиталізують тільки тих, у кого захворювання дуже важкі й запущені. Чекати планового лікування після того, як епідемія піде на спад, вони не можуть – просто не дочекаються. А підхопити ще й ковід після контакту із зараженим на одних сходах чи в кабіні ліфту для них це також вірна смерть від ускладнень. То чи не поспішають наші управлінці від медицини та екстрених служб, зараховуючи кардіоцентр у «коронавірусний резерв»?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.