Хворі на діабет на Херсонщині не поспішають звертатись за безоплатним інсуліном

3 года назад 0

Право на електронні рецепти встигли отримати лише 9 пацієнтів з більше ніж 6 тисяч.

Хворі на діабет у Херсонській області не поспішають звертатися до ендокринолога для безоплатного отримання інсуліну. Про це повідомила пресслужба Національної служби здоров’я України.

Загалом на Херсонщині, за даними НСЗУ, нараховується 6102 інсулінозалежних пацієнта. Натомість станом на 9 вересня створити індивідуальні плани лікування і, відповідно, мати шанс отримати інсулін безоплатно, спромоглись лише 9 пацієнтів з діабетом.

“Щоб з 1 жовтня отримувати інсуліни за програмою “Доступні ліки” пацієнту з діабетом потрібно відвідати ендокринолога. Це необхідно для того, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я. В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну”, — нагадують в НСЗУ.

У відомстві також наголошують, що для створення індивідуального плану лікування пацієнту потрібно звертатись виключно до ендокринолога, який приймає амбулаторно.

“Не до сімейного лікаря і не до ендокринолога стаціонару! Також не потрібно чекати 1 жовтня, бо лікарі вже зараз мають можливість складати такі плани. А в подальшому повторні рецепти за вже встановленим планом лікування можуть виписувати сімейні лікарі”, — підкреслюють в НСЗУ.

З електронним рецептом пацієнт може обрати будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат. Отримати інсулін таким чином можна безоплатно або з доплатою: його вартість має відшкодувати НСЗУ.

Загалом в медичних закладах Херсонщини зараз працює 31 лікарів-ендокринологів, які зареєстровані в Електронній системі охорони здоров’я.

Олег БАТУРІН.