Як працюватимуть е-лікарняні

3 года назад 0

Цього тижня в Україні запустили електронні лікарняні. Це важливий крок для введення режиму «без паперу» в медичній та соціальній сферах.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає прес-служба відомства.

«Це — сервіс, який полегшить життя пацієнтів, лікарів та роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері та заощадити кошти для держави», — сказав він.

Як це працюватиме? Пацієнт приходить до лікаря на огляд, лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його ключем електронного підпису, пацієнт отримує про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду, де формується електронний листок непрацездатності — саме той документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт також отримає повідомлення на телефон, вже від ПФУ.

Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз.

Із червня по серпень медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді.

Анатолій НІКОЛАЄВ.