Інфекції на Херсонщині коронавірус «виживає»?

3 года назад 0

Схоже, коронавірус не терпить «присутності» поруч із собою інших претендентів на панування над людським організмом. Так це чи ні,вчені лише починають з’ясовувати. Але факт залишається фактом: на Херсонщині чимало знайомих нам інфекційних захворювань зійшли нанівець саме в часи епідемії СOVID-19. Приміром, цьогоріч у регіоні не виявили жодного заслаблого на грип, і не тільки.

— За статистикою,щотижня маємо 5-10 випадків кишкових інфекцій. А в «до карантинні» часи їх кількість сягала 30-40 випадків на тиждень взимку, і до сотні влітку! З початку нинішнього року зафіксували всього чотири випадки сальмонельозу – це в два з лишком рази менше, ніж за той самий період часу раніше, — каже завідуюча епідеміологічним відділом держустанови «Лабораторний центр Херсонщини» Наталя Ерємєєва. – На падінні темпів розповсюдження інфекційних недуг не могло позитивно не позначитися те, що люди носять медичні маски, дотримуються соціальної дистанції (хоч і не всі), обробляють руки антисептиком та частіше їх миють. Крім того, через локаут у нас довго не працювали розважальні заклади, кафе і ресторани. А коли відновили роботу, там теж стали жорсткіше дотримуватися правил санітарії і гігієни, робити дезінфекцію тощо. Є позитивний результат таких заходів.

Майже на третину у Херсонській області та Україні в цілому скоротилося виявлення тих, хто вперше занедужав на туберкульоз. Хоча саме таку інформацію фахівці оцінюють по-різному   «Справді, туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, і носіння захисних масок та дотримання соціальної дистанції знижують небезпеку інфікування, — визнає медичний директор обласного підприємства «Фтизіопульмонологічний центр» Галина Коваль. – Однак не виключено, що частину хворих ще просто не змогли виявити через утруднення доступу до лікарень та поліклінік внаслідок перебоїв з роботою громадського транспорту та іншими карантинними обмеженнями. Крім того, первинна захворюваність впала, але смертність від туберкульозу, на жаль, залишається на досить високому рівні. Тож «розслаблятися» і вважати, що небезпека минула, не варто ані медикам, ані всім іншим».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.