Ковідних хворих доправляють до кардіоцентру Херсона

2 года назад 0

Хворих на пневмонію, викликану коронавірусом, з інфекційної лікарні Херсона почали переводити до обласного кардіоцентру. Тут уже прийняли сім таких пацієнтів, і буде більше – адже проблеми з серцем спостерігаються в середньому у кожного третього «постковідного». Втім, у згаданої категорії хворих після двотижневого лікування ПЛР-тест уже негативний, і заражати інших вони не можуть – інакше до стаціонару, не пристосованого до надання медичних послуг інфікованим на COVID-19, вони потрапити не змогли б.

Влада Херсонщини ще з весни розглядала можливість налагодити лікування заражених коронавірусом у обласному кардіоцентрі. Тоді керівництво цього комунального закладу поінформувало чиновників про необхідність обладнати тут кисневу станцію, прокласти до палат кисневий трубопроводів, забезпечити медперсонал захисним екіпіруванням, а також передбачити кошти на оплату праці двох анестезіологів замість одного, який нині працює тут лише на півставки. Та нічого цього досі не виконали, і кардіоцентр досі не підготовлений як резервний для прийому ковідних хворих («Новий день» про це розповідав) .  

— У нас до кисню підключені шість ліжко-місць реанімаційних боксів. Ще отримали п’ять кисневих концентраторів, придбаних коштом обласного бюджету, один з яких чомусь не працює. А маємо 80 ліжко-місць, які можна було б облаштувати для лікування інфікованих. Та в цьому зацікавленості не виявляють, й умови для такого лікування не створені, — визнає директор обласного кардіоцентру Олег Мазуряк.

В той самий час, коли медзаклади обласного центру з потенційного резерву для лікування заражених не адаптовані, таких хворих доводиться вивозити до сусіднього міста Олешок, а в перспективі їх збираються евакуйовувати ще й до селища Білозерки. І хтозна, скільки їх може померти в дорозі через те, що допомога наспіла із запізненням.   

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.