Після створення Центру трансплантології на Херсонщині можуть закрити як мінімум 20 лікарень

3 года назад 0

Директор Інституту серця Борис Тодуров впевнений, що реалізація цього проєкту підніме медицину південного регіону до світового рівня.

Створення багатопрофільного Південноукраїнського центру трансплантології в Херсоні призведе до закриття як мінімум 20 лікарень на території області. Про це під час першого Міжнародного інвестиційного форуму “Південна стратегія розвитку”, який відбувся на Арабатській Стрілці 10-11 червня, розповів директор Інституту серця Міністерства охорони здоров’я України Борис Тодуров.

— Реалізація цього проєкту дозволить отримати повну автономізацію медичної служби Херсонської області. Після цього можемо закрити як мінімум два десятки діючих лікарень на території 50 км навколо [Херсона]. Це дасть економію від утримання всіх цих непотрібних лікарень. Їх можна буде продати, перепрофілювати або приватизувати — куди завгодно. І загальний рівень медицини в області підніметься до світового, — сказав він.

Ініціаторами створення Південноукраїнського центру трансплантології є Інститут серця, Херсонська облдержадміністрація, облрада, міськрада та Міністерство охорони здоров’я. Розмістити його, за інформацією пресслужби ХОДА, пропонується на земельній ділянці біля мостопереходу “Таврійський — ХБК” у Херсоні.

Сам проєкт передбачає будівництво університетської медичної клініки з кампусом, навчально-лікувальними підрозділами та найсучаснішим обладнанням.

— Ідея створення медичного кампусу народилася не сьогодні. Коли мене рік тому запросили допомогти з реорганізацією медицини в Маріуполі, я сказав, що нема сенсу робити це на базі старих корпусів побудованих ще в радянські часи лікарень. Це ж стосується й Херсонщини. Тут відсутні медичні наукові заклади, відсутня база професійної медичної освіти, відсутні нові медичні клініки. Чи варто вкладати кошти в модернізацію старих установ? Але чи варто модернізувати старі “Жигулі”, якщо є можливість купити “Теслу” і їздити на ній? Це дилема приблизно такого ж рівня, — пояснив Борис Тодуров.

За його словами, майбутній центр трансплантології складатиметься з університету, багатопрофільної університетської клініки приблизно на 900 ліжок з відділеннями кардіохірургії, нейрохірургії, дитячим та для онкохворих.

— Поруч буде медичний коледж, який забезпечить клініку і весь південний регіон медсестрами та фельдшерами. Буде й дослідний центр, бо без науки це все будувати нема сенсу. І найголовніше — буде кампус, де проживатимуть викладачі та студенти. Ми хочемо зробити Херсон університетським містом. Бо це престижно. Це додасть збільшення молоді і залучення іноземних студентів. За основу проєкту ми взяли кампус у чеському Брно. Вартість будівництва — біля $200 млн. Для держави це не такі вже й великі гроші, — додав Борис Тодуров.

Він підкреслив, що всі екстренні та невідкладні ситуації повинні вирішуватися на місцях, бо “до столиці їхати більше 6 годин”.

— Спільно ми відкриваємо нову епоху розвитку південного регіону, — наголосив Борис Тодуров.

Нагадаємо, що кілька років тому Борис Тодуров виступав проти медичної реформи в Україні. Він пояснював це тим, що “її реалізація призведе до закриття тисячі лікарень в Україні”.

Крім того, журналісти проєкту “Наші гроші” з’ясували, що Борис Тодуров володіє великою колекцію нерухомості, яку складно придбати на одну лише зарплату. Розслідувачі припускають, що директор Інституту серця міг збагатитись завдяки численним приватним компаніям, що заробляють на очолюваній ним державній установі і які пов’язані з його родиною та найближчим оточенням.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.