Пневмонія: як розпізнати її прояви і вчасно звернутися до лікаря

3 года назад 0

Наразі, під час пандемії COVID-19, про діагноз «пневмонія» щодня дізнаються тисячі українців. Саме пневмонія є найнебезпечнішим ускладненням коронавірусної хвороби, яке може призвести до летальності. Про цю хворобу варто знати більше, щоб розпізнати її прояви і вчасно звернутися до лікаря. Всесвітній день боротьби з пневмонією, що відзначається 12 листопада, є інформаційним приводом ще раз нагадати про серйозність цього захворювання, повідомляє пресслужба Херсонського обласного центру громадського здоров’я.

За даними ВООЗ, серед хворих на пневмонію дітей до 5 років летальність складає 15%, щохвилини від неї помирають 2 малюки у світі. У 2019 році у світі від пневмонії загинуло 2,5 млн людей, в тому числі 672 тис. дітей. COVID-19 цього року може додати до числа загиблих ще 1,9 млн. осіб.

Пневмонія, або запалення легень, – це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці, основний функціональний елемент легень). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.

Пневмонію можуть викликати віруси, бактерії, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми. В залежності від збудника розрізняють вірусну і бактеріальну пневмонії.

Найчастіші симптоми пневмонії:

• підвищення температури тіла (38–39°C, рідше – 37,2–37,4°C), лихоманка;
• кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
• утруднене, прискорене дихання, задишка після фізичного навантаження, відчуття нестачі повітря;
• втома, сонливість, пітливість, зниження апетиту;
• свистячі хрипи під час дихання;
• втягнення грудної клітини: під час вдиху нижня частина западає (у здорової людини грудна клітина розширюється).

При появі будь-яких симптомів чи підозри, що у вас пневмонія, якомога швидше зверніться до лікаря! Особливо важливо це зробити інфікованим коронавірусом. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння. Ставити діагноз і призначати лікування має лікар, самолікування недопустиме!

Профілактика пневмонії у дітей включає проведення щеплення проти Hib-інфекції, пневмококової інфекції, кору та кашлюку. Також має значення тривале грудне вигодовування та екологічні фактори.

Попередити пневмонію у дітей та дорослих допоможе здоровий спосіб життя, достатня рухова активність, здорове харчування та відмова від куріння. Це позитивно впливає на імунітет.

Будьмо уважні до свого здоров’я!