Спалах COVID-19: керівництво Херсонської обласної лікарні відсторонили на час розслідування

3 года назад 0

За розпорядженням голови Херсонської ОДА Сергія Козиря розпочато службове розслідування щодо спалаху коронавірусу в Херсонській обласній клінічній лікарні. Результати комісійної перевірки, в розширеній доповіді обіцяють надати вже цієї середи. На час проведення розслідування керівництво лікарні відсторонене від виконання функціональних обов’язків. Про це під час традиційного брифінгу щодо ситуації з  COVID-19 повідомив перший заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій.

На сьогодні в ХОКЛ вже виявлено більше півсотні випадків інфікування  COVID-19. Вірус діагностовано в 30 пацієнтів та 25 медиків. Згідно з наказом Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації на два тижні припинено планову госпіталізацію пацієнтів на 14 днів у низці відділень (хірургічному, ортопедичному, нейрохірургічному, урологічному, реанімаційному, пульмологічному). Нових пацієнтів тут не приймають. Ті, які вже там перебували, продовжують лікуватися до одужання та виписки. Також відомо, що частину інфікованих COVID-19, як з числа пацієнтів, так і медиків  лікують в умовах стаціонару, а решта, без серйозних симптомів, знаходяться на самоізоляції. Про спалах коронавірусу в обласній лікарні стало відомо у п’ятницю ввечері, після того, як надійшли результати ПЛР тестування, яке робилося через підозру на вірус і в плановому порядку. Щодо того, чи були медики, які  інфікувалися, вакциновані, головний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич відповів так:

«Розумієте, не можна однозначно говорити про якийсь вплив вакцини, адже щеплення проводиться у дві ін’єкції з тривалим інтервалом. Тож повністю вакцинованих людей у нас ще немає. І потім можна підхопити вірус буквально через півгодини після щеплення, що тоді говорити?».

Джерело в Херсонській обласній клінічній лікарні повідомило «Новому дню», що наразі увесь персонал закладу здає аналізи для ПЛР-тестування.

Херсонщина — єдина область, яка залишається у жовтій зоні епідемічної небезпеки в Україні. У медзакладах регіону перебувають 393 пацієнти з COVID-19 та 80 з  підозрою. 20,7% ліжкомісць заповнено хворими на коронавірус. 2149 ліжок підключені до медичного кисню (94%), отримують кисень 272 хворих.

Марина САВЧЕНКО.