У Херсоні для порятунку сина батько віддав йому нирку

2 года назад 0

У Херсоні батько віддав рідному синові власну нирку, аби його врятувати. Хворий орган 28-річного мешканця обласного центру не міг впоратися зі своїми функціями, тому молодий чоловік виживав тільки завдяки апаратному очищенню крові (гемодіаліз). На гемодіалізі він прожив дев’ять років, але його стан поступово погіршувався, і тоді люблячий батько пішов на акт самопожертви, поділившись із сином своєю ниркою. Родинну трансплантацію виконали в обласній клінічній лікарні. Операція (вже сьома за рахунком в ОКЛ) пройшла успішно і для сина і для батька, підсумували лікарі. Тож обидва житимуть.

Усі операції з трансплантації нирок, що провели на базі обласної клінічної лікарні, були родинними. Тобто органи хворим пересаджували від рідних людей, завдяки чому вони краще приживалися. Але це не було перестраховкою: проблема в тому, що для пересаджування органів від померлого була потрібна згода від членів його родина, а з цим поки не складається. «Уже були два випадки, коли родини померлого відмовилися від вилучення органу з його тіла, тому дві трансплантації нирки довелося відкласти. Хоча потребують таких операцій чимало херсонців – на гемодіалізі у нас 120 осіб, — каже директор обласної клінічної лікарні Віктор Короленко. – Сподіваюся, коли зміниться вітчизняне законодавство, і громадяни даватимуть прижиттєву згоду на вилучення органів після своєї смерті, кількість пересаджених органів тим, для кого це питання життя й смерті, можна буде збільшити».

Операції з трансплантації органів є «вищим пілотажем» для хірургів. Не дарма Міністерство охорони здоров’я України сплачує за кожну з них близько восьмисот тисяч гривень. Але й видатки серйозні: тільки ліки для хворого обходяться у двісті тисяч гривень, та й тривалий реабілітаційний період теж потребує витрат. До того ж, трансплантація як така – це також дуже копіткий та складний процес, який вимагає максимальної мобілізації сил та уваги усіх членів двох хірургічних бригад, їх віртуозної професійної майстерності. Адже відповідальних операцій потрібно дві: одна – з вилучення органу, інша – з його пересадки. І про це широкий загал, читаючи на газетній шпальті коротку замітку про чергову трансплантацію, переважно навіть не здогадується.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.