Закуплене дороге медобладнання лікарням Херсонщини виявилось непотрібним

2 года назад 0

Медики й надалі відправляють людей на обстеження до приватних клінік.

Непотрібним для лікарень Херсонщини виявилось дороге обладнання, закуплене коштом платників податків. 

— До восьми закладів охорони здоров’я області за програмою “Велике будівництво” ми закупили рентген-обладнання, комп’ютерні томографи, апарати ультразвукової діагностики. На все це витратили майже 136 млн грн. Звісно, ми очікували, що його будуть використовувати. Але по деяких закладах на тиждень виконується лише 1 обстеження на КТ і по нуль обстежень на УЗД і рентгені, — сказала 1 лютого на селекторній онлайн-нараді в Херсонській облдержадміністрації в. о. директора департаменту здоров’я ХОДА Галина Кучер.

За її словами, керівники і працівники деяких медичних закладів надають недостовірну інформацію щодо обстежених хворих, несвоєчасно списують експрес-тести на ковід-19, безпідставно відмовляють у проведенні таких тестів пацієнтам. 

— Це недопустимі речі. Треба максимально обстежувати людей, а не приписувати якісь показники для Офісу президента України. Бо якщо показники обстежень дуже низькі, з нас питають, чому не використовується наявне медичне обладнання. На превеликий жаль, жителі області не знають, в яких закладах у нас встановлені рентген-апарати, УЗД і КТ. Не надають їм цієї інформації й лікарі. Такого не повинно бути, — додала Галина Кучер.

Як зауважив голова ХОДА Геннадій Лагута, замість того щоб робити обстеження на власних КТ або УЗД лікарі відправляють пацієнтів до приватних клінік. 

— Держава витрачає мільйони гривень на безоплатні томографи, а пацієнтам і надалі доводиться витрачати свої гроші, щоб пройти обстеження, — сказав він.

На нараді повідомили, що за подання неправдивої інформації до Офісу президента 31 січня вже звільнили працівницю лікарні в Бериславі.

— У разі чого ми будемо звільняти й директорів медичних закладів, які не виконують свої обов’язки. Навіть без дозволу голів громад. Серед претендентів на таке звільнення у нас є вже два директори лікарні в області, — додав Геннадій Лагута.

Олег БАТУРІН.