5 вихідців з України, які змінили американське кіно

7 лет назад 0

6-й щорічний Фестиваль…

Пропонуємо дізнатися про 5 вихідців з України, які змінили американське кіно, пише Gazeta.ua.

1. Луїс Барт Майєр 1884 року народився в містечку Димерів Вишгородського району Київської області. Невдовзі з родиною емігрував до США. 1924-го очолив найбільшу кінокорпорацію країни Metro-Goldwyn-Mayer, фільми якої всім знайомі за гарчанням лева на початку. У 1927 році заснував Американську кіноакадемію, яка й дотепер вручає найпрестижнішу кіновідзнаку — "Оскар".

 

2. Майя Дерен народилася 1917 року в Києві. 1922 року емігрувала з батьками до Штатів. Там створила Фундацію творчого кіно, а 1986 року Американський кіноінститут засновує Премію імені Майї Дерен для незалежних режисерів.

3. Лі Страсберґ виходець із села Буданів, нині Тернопільська область. Народився 1901-го, через шість років родина емігрувала. Там Страсберґ став співзасновником театральної групи й показав кількадесят вистав. Згодом почав працювати в Акторській студії і невдовзі очолив її. У 1969-му створив театральний інститут власного імені. З-поміж випускників школи Лі Страсберґа – Марлон Брандо, Мерілін Монро, Джеймс Дін та Сідні Пуатьє.

4. Пол Муні народився народився 1895-го року у Львові. Виїхав з країни в п'ятирічному віці. В 34 роки уперше знявся в кіно. Дебютна роль приносить йому номінацію на "Оскара". Всього Муні номінували 5 разів. Нагороду він отримав тільки за фільм "Історія Луї Пастера". 1932 року він з'являється на екранах у гангстерській драмі "Обличчя зі шрамом" Говарда Гоукса.

5. Отто Премінґер 1905 року народився в місті Вижниці, нині Чернівецька область.1935-го емігрував у Сполучені Штати. Почавши кар'єру з фільмів "Нуару" Премінґер зняв кілька ключових стрічок жанру. Його фільм "Лаура" Американський інститут кіномистецтва називає одною з в п'яти найкращих американських детективів. Його наркоманська драма "Чоловік із золотою рукою" з Френком Сінатрою, змусив скасувати заборону теми наркозалежності в кіно.