Добірка українських коміксів, які буде цікаво почитати

6 лет назад 0

Чи багато ви знаєте українських коміксів? Швидше за все, ні. Але цю ситуацію легко виправити! Пропонуємо вам добірку оригінальних коміксів, створених в Україні.

До переліку, створеного ресурсом Kozakorium.com, потрапили як відомі "Воля", "Максим Оса" і "Даоґопак", так і менш знамениті, але від того не менш цікаві – "Серед овець", "Хроніки Аптауна" та "Герой поневолі".

Максим Оса

Графічний роман Ігоря Баранька. Згідно з сюжетом, козак Корсунського полку Максим Оса повертається додому після походу на Крим проти турків. Вдома він виявляє, що всі вважають його померлим, і навіть є його могила. Ошелешений, він починає пиячити над власною могилою, де зустрічає постать, схожу на Смерть. Вона виявляється Андрійком, слугою князя Кричевського, котрого князь послав знайти та привести Максима.

Даоґопак  

Комікс-блокбастер про пригоди козаків-характерників із лицарського ордену магів і майстрів бойових мистецтв Запорізької Січі. Складається з трьох частин: "Даоґопак: Анталійська ґастроль", "Даоґопак: Шляхетна любов", "Даоґопак: Таємниця Карпатського Мольфара".

Воля

Найуспішніший український фантастичний графічний роман-трилогія у жанрі альтернативної історії та дизельпанку, події якого розгортаються на фоні розквіту Української Держави 1917-1920-х років. Ідея створення коміксу виникла через недостатню увагу з боку медіа-ринку цьому періоду в історії держави.

Хроніки Аптауна

Це українська серія коміксів, яка запрошує читача відвідати Аптаун, де восьмеро звичайних людей з незвичайним минулим об'єдналися заради боротьби з корупцією, що панує у їхньому місті.

Звитяга. Савур-Могила

Перший український комікс про війну на Сході. На 24-х повнокольорових сторінках коміксу формату А4+ розміщена історія драматичних подій серпня 2014. Тут немає місця політиці чи псевдопатріотизму, демонізації чи героїзації персонажів. Читача чекає неординарний сюжет, кров, війна і доблесть як вони є. Комікс частково російською, частково українською мовами.

Збірка коміксів "Саркофаг"

Поєднання трьох графічних новел: "Сон", "Світ 912" і "Саркофаг". Комікси не пов'язані між собою сюжетом, їх об'єднує науково-фантастична тематика.

Чуб: Зоряна байка про козака Чубенка

Графічна новела Олександра Ком'яхова про козака Чубенка, що поєднує українську минувщину, сьогодення та альтернативний фантастичний світ. Це історія кохання та козацької дружби, що долають перешкоди ницих потвор-бюрократів, підступних наймитів-убивць, тиранів та непередбачуваних поворотів долі.

Герой поневолі

Двотомна графічна адаптація історичної повісті Івана Франка. Головний герой – український працівник бухгалтерії, який не звик до самостійних дій. Його доля кардинально змінюється, коли він, поневолі, опиняється у вуличних боях між польськими революціонерами та австрійською владою. Зі Степаном Калиновичем трапляються неймовірні пригоди на львівських барикадах революції "Весна народів".

Ворошиловград

Комікс за однойменним романом українського письменника Сергія Жадана, виданий у 2012 році. Авторами проекту стали митці з Польщі Мартін Сурма (ілюстрації) та Артур Вабік (сценарій та консультації). Комікс був виданий в Україні та Польщі накладом у 1000 примірників у кожній з країн, де книжка була розповсюджена безкоштовно. Оригінальний комікс автори виклали у відкритий доступ в мережі Інтернет.

Серед овець  

Комікс авторства Олександра Корешкова – своєрідна антиутопія, що нагадує нам про всі страшні реалії життя у світі тиранії та диктатури. Весь світ населяють вівці, які працюють на благо власної країни, а керівництвом займаються пси, барани та свині, і саме в цьому світі проживає наш герой. "Серед овець" – справді якісний український продукт, що вже побував на ринку США.

Війна Богів

Комікс Андрія Данковича, який розповідає про те, як міжнародна археологічна експедиція в африканській республіці Чад виявляє серію дивних речей: наскельні малюнки, на яких зображений ядерний гриб, підземне приміщення з невідомою технікою і тіло людиноподібної істоти зростом 2,5 м. В той же час астрономи фіксують дивні спалахи в космосі явно штучного характеру. Невдовзі археологи, самі того не прагнучи, дізнаються, що ці дві події пов'язані між собою. Та несподівано вони бачать таке, про що навіть не підозрювали і не бачили в снах.

Козаки на Орбіті

Ще одине творіння Андрія Данковича. У коміксі-трилогії розповідається про те, як козак врятував космічних туристів від прибульців. Серед головних героїв: український козак, мільярдер Сер Річард Бренсон, Ді-Джей Армін Ван Бюрен, астронавти з Росії, Китаю та НАСА, космічні кораблі компаній Virgin Galactic, Space Expedition Corporation (SXC), Copenhagen Suborbitals, а також невідомі людству істоти. У другій та третій частинах автор розповідає про те, як козак потрапив у космос та випробовув український космічний човен "Чайка".