Художній калейдоскоп

5 лет назад 0

Всі фото Ігоря Бойченка

Своє професійно свято херсонські художники традиційно зустрічають ударною працею — тобто, виставкою. Цього року День художника припав на 14 жовтня, експозиція у виставковій залі на площі Свободи відкрилася 9-го.

В залі було не проштовхнутися — звичайно, самі митці, їхні друзі та шанувальники, багато молоді. І це радує, бо виставка зібрала роботи не тільки відомих та знаних — багато творів тих, хто ще не є членом Спілки художників: талановитих аматорів та студентів. А втім, це не дивина — спілчани вже давно долучають до своїх заходів молодь, просто цього року її було більше, ніж зазвичай, багато хто представив свою творчість глядачам вперше. І твори молодих таки впадають в око — цікаві, яскраві, часом зухвалі. Вони зовсім не губляться на тлі робіт визнаних майстрів.

На урочистому відкритті голова Херсонської обласної організації Національної спілки художників України Олександр Ковач оголосив ім'я кращого художника року — це ще одна традиція Спілки. Кращим визнаний Микола Гепард — його виставка передувала цій, а сам митець цьогоріч святкує 70-річний ювілей.

А от представників влади так і не дочекалися, хоча обладміністрація мала нагороджувати художників. Тендеція, однак…

Але не будемо брати приклад з чиновників, краще завітати на виставку і уважно роздивитися весь цей художній калейдоскоп, створений херсонськими митцями. Хтось виставку покритикує, комусь вона сподобається, хтось скаже: нічого надзвичайного, все як завжди — але подивитися таки є на що.

Кожен знайде для себе щось цікаве — різні жанри, техніки, погляди на світ. Деякі картини заворожують з першого погляду — не одвести очей…

Але часом таки бракує вільного повітря: робіт дуже багато (з 250 запропонованих відібрали лише 90), щільність зашкалює — і часом щось "випадає" з твоєї уваги, проходиш по залі вдруге — і дивуєшся, чому не звернув уваги на цю картину? І хочеться розширити простір, розсунути стіни виставкової зали…

Дивуватися безмежній фантазії та майстерності херсонських художників, милуватися і захоплюватися їхніми роботами можна впродовж 2 тижнів — виставка експонується до 22 жовтня.