«Книжка про сміття» потрапила до списку держазакупівель на 2019 рік

5 лет назад 0

"Книжка про сміття" Галини Ткачук та вісьмох київських школярів, яка вийшла у проекті ЛакіБукс та Видавництві Старого Лева, потрапила до списку із 557 книжок, які будуть закуплені державою для бібліотек країни у 2019-му році.

Про це розповів ініціатор проекту ЛакіБукс бізнесмен та інвестор Сергій Токарєв (Lucky Labs), передає сайт "Gazeta.ua".

"Вже незабаром "Книжка про сміття" проекту ЛакіБукс буде доступною в бібліотеках усієї країни. Нам дуже приємно, що експертна рада в черговий раз ставить високу оцінку виданню нашого проекту та допомагає дітям отримувати цікавий та актуальний нон-фікшн українською", — коментує результати відбору Токарєв.

Анна Третяк, головна редакторка простору української дитячої книги BaraBooka, учасниця Експертної ради Українського інституту книги (УІК) 2019, коментує список обраних книжок наступним чином:

"Завдяки спільній роботі УІК та експертів до бібліотек потраплять чимало цікавих книжок, значна частина яких – пізнавальна література для книгодрузяк різного віку: біографії видатних людей від ІРІО, серія книжок про математику, фізику та архітектуру від МКП, "Сковорода від А до Я", "Ботанікум" та "Історіум" від ВСЛ і, звісно, чудова і дуже потрібна "Книжка про сміття", написана Галиною Ткачук і підлітками разом з Лакібукс. Але є і проблемні моменти. Зокрема, дуже помітним є брак експертів саме з дитячої та підліткової літератури: деяким справді хорошим виданням не вистачило одного чи кількох голосів.

Всього поповнення фондів публічних бібліотек буде закуплено майже 678 тисяч примірників на суму 87 млн гривень. 43% найменувань списку — твори сучасних українських авторів. Перша п'ятірка рекомендованих книжок складається виключно з українських творів, з яких ТОП-3 – дитячі.

"Книжка про сміття" — шосте видання проекту ЛакіБукс. Вона була написана після серії еко-воркшопів, які провів проект. По їх закінченню підлітками-співавторами книги стали — Олександра Гома, Андрій Добровольський, Сергій Колядич, Ганна Березовська, Ганна Терещук, Микита Суботовський, Анастасія Сахно та Каріна Пархоменко. Ілюстрації підготував Антон Селлешій. Книга була презентована на Книжковому Арсеналі-2019, а потім ще у 5 містах країни. Минулого місяця у подарунок від проекту ЛакіБукс її отримали 155 бібліотек 7 областей Сходу та Півдня України.

Минулого року три книги проекту ЛакіБукс вже потрапляли до списку державних закупівель для бібліотек — "#Щотакематематика" Кузька Кузякіна, "Тесла та машина на космічній енергії" Луки Новеллі, "Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій ґаджет" Андрія Тужикова.