«Письменництво було пов’язане з відчуттям сорому» — американська літераторка вперше відвідала Україну

5 лет назад 0

Цьогоріч вперше в Україну приїхала американська письменниця і журналістка – Еліф Батуман. Вона авторка двох книжок: автобіографічної книжки "Біси: пригоди російських книжок і людей, які їх читають" і роману "Ідіотка". Із цим романом увійшла до короткого списку Пулітцерівської премії 2018-го.

Еліф читає лекції, курси, проводить воркшопи, присвячені креативному письму. Зокрема, такий воркшоп відбувся у Києві для студентів. Постійно наголошує на правилі для будь-якого письменника: "Любити себе і не соромитися".

"Для мене письменництво було пов'язане з відчуттям сорому і мені здавалося, що я могла заробити щось краще і більш практичне у своєму житті", — каже письменниця.

Еліф у дорослому студентському віці вивчала російську літературу. Але ще в підліткові роки було два таких тексти, які визначили її вибір професії та навіть бажання стати письменницею. Це "Анна Кареніна" і "Євгеній Онєгін".

"Коли мені було 18 років – я навчалася в коледжі. Створила свою першу електронну скриньку 1995-го. І для чого ж я використала її? Я почала писати листи старшому студентові, який їздив на мотоциклі, добре розбирався в математиці. Він був старшим за мене і виглядав дуже романтичним. І у нас справді з ним почалась романтична історія, яка привела до того, що я навіть поїхала в Угорщину і там викладала в селі англійську. Хоча ця історія і закінчилась нещасливо, але для мене це була також пригода, яка вплинула на моє ставлення як до кохання, так і до літератури", — розповідає Еліф.

У наступній книзі, над якою працює, збирається дослідити зв'язок між літературою та політикою.